El PSOE defensa l'amnistia i ERC i Junts apunten a un referèndum

Patxi López acusa els populars d'apostar només per la "confrontació" i la "por"

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, aquest dimarts al debat de la llei d'amnistia

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, aquest dimarts al debat de la llei d'amnistia / Congrés dels Diputats

Miguel Ángel Rodríguez

El primer ple en el Congrés de la XV legislatura quedarà marcat per l'amnistia. La proposició de llei registrada pel PSOE fa gairebé un mes ha estat la primera a debatre's aquest dimarts, com a pagament a ERC i Junts pel seu suport a la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes, abans les crítiques d'Alberto Núñez Feijóo, han defensat la iniciativa per a "desinflamar" el conflicte català i han reivindicat que és "més transparent i democràtica" que els indults perquè els vota el Congrés. Les formacions independentistes, més enllà d'aplaudir l'arrencada de la tramitació de l'amnistia, han apuntat a un futur referèndum que, com sempre, intentaran introduir en les negociacions amb el PSOE.

El portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, ha estat l'encarregat de defensar la proposició de llei orgànica d'amnistia. "Avui els socialistes venim a explicar, a dir el perquè de les coses", ha arrencat abans de sostenir que la mesura de gràcia és "un pas per a continuar avançant" en la "desinflamació" del conflicte polític a Catalunya. Així, en diverses ocasions ha defensat que el seu encaix "és excepcional, però no és inconstitucional", alguna cosa que no tenien tan clar fa uns mesos. "L'amnistia no és ni demanar perdó ni perdonar. És treure conclusions per a resoldre problemes", ha continuat, responent a un dels principals eslògans dels populars.

No sols això. López ha esgrimit que aquesta norma "té moltes més garanties" i és "més transparent i democràtica" que els indults perquè aquests depenen només de la voluntat de l'Executiu, mentre que l'amnistia "passa pel debat obert amb llum i taquígrafs" en el Congrés. El que sí que ha admès és que aquesta iniciativa no estava en el programa electoral del PSOE, però perquè "mai han vingut ni vindran en els programes electorals les mesures que pactes amb altres partits". "Em poden dir vostès quina és la seva alternativa?", ha qüestionat López a la bancada del PP.

La resposta de Feijóo ha estat contundent. Sobretot, en insults i menyspreus als socialistes. Des de la tribuna d'oradors, el líder del PP ha arribat a acusar a Sánchez, que no estava presento per estar de viatge a Estrasburg per a oferir un discurs pel tancament de la presidència d'Espanya de la Unió Europea, de concedir l'amnistia per a "degradar les institucions" i "evitar l'alternança política". "Aquesta tarda el Congrés dels Diputats s'ha convertit en una cambra trista, una cambra decadent. És la sessió més trista i decadent des d'aquella tarda del 23-F [de 1981, amb el cop d'estat", ha sentenciat.

L'aposta de Junts i ERC

Més enllà del xoc continu i reiterat entre el PSOE i el PP, l'amnistia serà acceptada a tràmit aquest dimarts en una votació que es produirà ben entrada la nit després d'un ple maratonià. Tots els socis del Govern de coalició -ERC, Junts, PNB, EH Bildu i BNG- han defensat la proposició de llei. Tant la seva "conveniència" com el seu encaix constitucional. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha assegurat que la proposició de llei "pot agradar molt poc, molt o regular", però que serà una llei aprovada per la "immensa majoria" del Congrés. El diputat de Junts Josep Maria Cervera ha reivindicat que l'amnistia ha arribat gràcies al pes de la seva formació -"Aquesta és la virtut de Junts"- per a reparar "una injustícia", la dels tribunals "que han prevalgut la unitat de la pàtria abusant del dret penal per a castigar la dissidència".

No obstant això, tots dos parlamentaris han anat un pas més enllà i han parlat ja dels següents passos que ha de donar el Govern. "La següent pregunta és, a Catalunya estem preparats i preparades per a guanyar o per a perdre un referèndum. I vostès?", ha preguntat Rufián. Cervera, per part seva, ha asseverat que l'amnistia obre la negociació amb el PSOE "de tu a tu" per a decidir el futur de Catalunya.