ENQUESTA DEL CIS

El 44% dels homes creuen que les polítiques d’igualtat els discriminen

El discurs ultra de Vox i de l’exèrcit d’‘influencers’ negacionistes de la violència masclista va calant en la societat espanyola

Les dones són les principals encarregades de netejar, cuinar i comprar

Patricia Martín

Set de cada deu espanyols considera que les desigualtats entre homes i dones són ara menors que fa 10 anys, però el 44,1% dels homes opina que "s’ha arribat tan lluny en la promoció de la igualtat que ara s’està discriminant els homes", quelcom que també pensa el 32,5% de les dones. Per tant, el discurs ultra de Vox i d’influencers negacionistes que mantenen que la discriminació és un invent ideològic està calant en bona part de la població, segons revela l’última enquesta sobre estereotips de gènere del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicada ahir.

El sondeig, realitzat a partir d’una mostra de 4.005 entrevistes el novembre de l’any passat, indica que 6 de cada 10 dones són de l’opinió que les desigualtats encara són "molt grans o bastant grans", però aquest percentatge cau gairebé 20 punts, fins al 48,2%, entre les persones de sexe masculí. Així mateix, 8 de cada 10 dones considera que "no s’aconseguirà la igualtat" a menys que els homes també s’hi impliquin, però entre els homes només el 74,2% pensa el mateix.

Les tasques domèstiques

La investigació també preguntava pel repartiment de les tasques domèstiques i de cures, i el resultat torna a demostrar que les dones són les principals encarregades de netejar, cuinar i fer la compra. Elles dediquen gairebé tres hores al dia de mitjana, davant les dues hores dels homes (en concret 172 minuts les dones i 126,76 minuts els homes). Però en la cura dels fills els dies feiners, la distància entre els dos sexes augmenta: mentre les dones dediquen 412,25 minuts (6,7 hores) als seus fills, ells ocupen uns 228,88 minuts (3,7 hores) del seu temps, és a dir, la meitat.

La cura de les persones dependents, com gent gran, s’iguala una mica, tot i que les dones dediquen una hora més a aquestes tasques: 364,69 minuts (unes sis hores), mentre que els homes hi dediquen 314,11 minuts (unes cinc hores).

Assetjament sexual

Sobre assetjament sexual i estereotips de gènere, gairebé la meitat dels espanyols (homes i dones) admet que ha escoltat comentaris sexistes per part d’amics i familiars en els últims 12 mesos. I, sobre comportaments més greus, el 13,8% de les dones assegura haver presenciat com un home assetjava sexualment una dona, percentatge que descendeix al 8,1% en el cas dels homes.

Quant a la discriminació per raó de sexe en l’àmbit laboral, el 9,7% de les dones i el 5,4% dels homes assegura haver presenciat algun comportament d’aquest tipus l’últim any. D’altra banda, 6 de cada 10 espanyols considera que veure pornografia –continguts que la majoria qualifica de "masclistes"– és més propi d’homes que de dones, igual com consumir prostitució (gairebé el 85% creu que és més propi del sexe masculí).

D’altra banda, l’enquesta del CIS indica que "és notable la diferència d’opinions" en aspectes com salaris, ascensos laboral o accés a llocs de responsabilitat. Així, el 78% de les dones estan d’acord amb l’afirmació que elles "han d’esforçar-se més que els homes per demostrar que poden exercir el mateix lloc de treball". Aquest percentatge, no obstant, baixa 26 punts quan es pregunta als homes: un 51,8% hi està d’acord i un 46,3% nega que sigui així.

Subscriu-te per seguir llegint