Ábalos no cedeix a l'ultimàtum de Sánchez i mantindrà la seva acta de diputat

La pressió exercida durant tot el cap de setmana, amb el secretari d'Organització, Santos Cerdán, com a principal encarregat de parlar amb qui va ser el seu antecessor a Ferraz, no ha funcionat

L'exministre José Luis Ábalos (dreta) i Koldo García Izaguirre (esquerra)

L'exministre José Luis Ábalos (dreta) i Koldo García Izaguirre (esquerra) / ARXIU/EP

Iván Gil / Juan Ruiz Sierra

José Luis Ábalos no cedeix. Lluny d'acatar l'ordre de l'executiva del seu partit per lliurar l'acta de diputat i assumir “responsabilitats polítiques” pel cas Koldo, qui va ser secretari d'organització s'enrosca. Mantindrà la seva acta de diputat, segons ha avançat la Cadena Ser i a dins del partit ja tenen assumit que el conflicte continuarà. Encara sense comunicació oficial, a Ferraz estan esperant que Ábalos argumenti la seva decisió a través d'un comunicat. L'exministre ha reservat la sala de premsa del Congrés per comparèixer. Per la seva banda, el grup socialista, reunit d'urgència, té sobre la taula com afrontar que l'ultimàtum de 24 hores que se li va exigir a Ábalos hagi acabat sense que hagi presentat la renúncia.

L'exministre es va limitar ahir a renunciar a la presidència de la comissió d'Interior, un càrrec que depèn del partit. L'acta de diputat és personal i els socialistes no tenen capacitat per retirar-la. El PSOE ja es prepara per iniciar els tràmits disciplinaris pertinents si es compleix el desafiament, començant per la seva expulsió del grup parlamentari socialista. Si es mantingués el pols, l'exministre acabaria al Grup Mixt. La pressió durant tot el cap de setmana, amb el secretari d'Organització, Santos Cerdán, com a principal encarregat de parlar amb qui va ser el seu antecessor a Ferraz, no ha funcionat. L'exministre entén que no està investigat i que és tan errònia com injusta l'estratègia de col·locar a la seva figura un tallafocs per la presumpta trama de comissions il·legals en la compra de màscares amb la pandèmia, per la qual va ser detingut el seu assessor Koldo García.

El xoc de trens sembla inevitable. Pedro Sánchez ja va assenyalar el camí a Ábalos dissabte passat al matí, defensant que la lluita contra la corrupció ha de ser “implacable, vingui d'on vingui i caigui qui caigui". L'exministre, que va ser una de les peces clau a la rebotiga de Sánchez per recuperar la secretaria general el 2017, va respondre amb un missatge de confrontació. Al final del dia anava als platós de 'La Sexta' per rebutjar les seves responsabilitats polítiques, justificant que ja no era al ministeri. porta oberta a la negociació per deixar la seva acta, a parlar-lo en el marc d'un objectiu, propòsit i estratègia per exemplaritzar la vida pública.

Sánchez va enviar Cerdán per convèncer Ábalos. La relació entre tots dos es va tallar abruptament el 2021, quan el va destituir del ministeri i va forçar la sortida de la direcció del partit. Aleshores, Sánchez ni el va trucar abans de prendre la decisió ni després per explicar-li els seus motius. No obstant, va mantenir l'acta i en les passades eleccions generals va repetir a les llistes com a número dos per València. El cas Koldo ha suposat un cop a la línia de flotació del discurs socialista contra la corrupció, a la qual cosa es podria sumar una tensió amb conseqüències impredictibles en derivar en l'expulsió del grup socialista del seu exsecretari d'organització.

"Responsabilitat política"

La direcció del PSOE no va pensar mai que hauria d'arribar a aquesta situació. L'arrest de Koldo García no va provocar una sorpresa excessiva entre els socialistes, perquè es tractava d'una persona que havia aixecat algunes sospites i recels amb el seu comportament i ascens a l'ombra d'Ábalos. Però pocs creien que l'exministre de Transports, que com a secretari d'Organització entre el 2017 i el 2021 va ser l'encarregat que es complís la disciplina al partit, volgués mantenir el pols, negant-se a renunciar a l'escó i empenyent el PSOE amb la seva actitud a iniciar un expedient d'expulsió que també implica traslladar-lo al Grup Mixt.

“És molt trist, perquè Ábalos no està sent investigat. Que se sàpiga, res en aquest escàndol l'esquitxa directament, més enllà d'haver dipositat la confiança i atorgat capacitat de comandament a Koldo García. Però la responsabilitat política és clara. Tot i així, costa molt veure com algú que ho ha estat gairebé tot al partit acaba la seva trajectòria d'aquesta manera, en lloc d'acceptar que ha arribat l'hora de marxar”, assenyala un important diputat socialista.

Pedro Sánchez no ha parlat fins ara amb Ábalos, amb qui li uneix una llarga i estreta relació, ja que l'exministre va ser dels pocs càrrecs socialistes que li va mantenir el suport quan l'ara president del Govern va ser forçat a deixar el lideratge socialista la tardor de 2016. Més enllà dels pronunciaments públics del cap de l'Executiu i de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, empenyent-lo a fer un pas enrere, els contactes amb Ábalos durant tots aquests dies convulsos els ha mantingut el seu successor a la Secretaria d'Organització , Sants Cerdán. I malgrat tots els advertiments, l'exministre continua encastellat, perquè considera que no hi ha motius per dimitir i deixar la política, una activitat a què s'ha dedicat des dels anys 80.

Comissió d'investigació

Però la direcció del PSOE assegura que no li tremolarà el pols. La portaveu, Esther Peña, va ser molt clara dilluns en fixar el límit de 24 hores abans que s'obrís l'expedient. Els socialistes volen deixar clar el compromís amb l'exemplaritat. D'aquí ve la rapidesa amb què han actuat en aquest cas, i també l'anunci que demanaran l'obertura d'una comissió parlamentària que investigui la compravenda de màscares quirúrgiques en el pitjor de la pandèmia del coronavirus.

El primer cas que analitzarà aquest organisme, quan es constitueixi, serà el que afecta Koldo García. Però per això passarà a altres escàndols de suposats cobraments de comissions que afecten el PP, com el del cosí de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i el del germà d'Isabel Díaz Ayuso. Els socialistes volen aprofitar aquesta traumàtica conjuntura per subratllar les diferències amb el seu principal adversari, insistint que l'antecessor d'Alberto Núñez Feijóo en el lideratge conservador, Pablo Casado, va ser forçat a dimitir després de denunciar els negocis del germà de la presidenta madrilenya.