Polèmica a Portugal pel comentari masclista del president: "Has vist l'escot que porta?"

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, a la seva arribada a Toronto

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, a la seva arribada a Toronto / Europa Press/Contacto/Tijana Mar

EFE

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha provocat una nova polèmica arran dels seus comentaris sobre l'escot d'una jove portuguesa amb la que va coincidir en ple carrer durant una visita al Canadà.

"La filla encara agafarà un refredat. Has vist l'escot que porta?", va dir el mandatari dijous passat a dues emigrants portugueses, mare i filla, amb les quals va conversar a Toronto. El moment va ser gravat per la televisió pública.

"No ha estat un comentari sexista. No se m'havia ocorregut. Ni per a la jove ni per a la mare. No ha estat sexista en absolut", ha respost el mandatari en ser interrogat per la premsa.

"Al final del passeig per la part portuguesa de Mont-real va començar a ploure, feia fred" comença relatant i per això va avisar a "diverses senyores grans i a altres més joves", ha explicat aquest diumenge. "Li ho vaig dir a diverses, però sembla que només es va gravar la meva resposta a una jove", ha afegit.

Les crítiques a les paraules de Rebelo de Sousa han arribat des de diversos partits polítics, inclòs el governant Partit Socalista (PS), i des de l'ultradretà Basta!, el liberal Lliure o l'ecologista Persones-Animals-Naturalesa (PA).

La secretària nacional del PS, Isabel Moreira, ha emplaçat al cap de l'Estat a demanar disculpes. "Estem en el 2023. No es tracta a una dona que no es coneix fent una broma sobre el seu pes. No es fa una broma sobre un escot (...). I demani disculpes. El sexisme ens mata. No té gràcia", ha declarat la secretaria.

Fa una setmana Rebel·lo de Sousa va protagonitzar una altra polèmica quan una dona es va asseure en un banc al costat del president per a fer-se una fotografia i aquest li va preguntar si "el banc aguanta?" en referència al seu sobrepès. Prèviament havia qualificat de "qüestió menor" el petó de Luis Rubiales en comparació amb la guerra d'Ucraïna.