Guerra a Ucraïna

Biden dona a Zelenski un altre paquet d’ajuda

Idoya Noain

Lluny del camp de batalla, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, s’ha submergit aquest dijous a Washington en una delicada i complicada missió fonamental per al futur de la guerra que Rússia va llançar al seu país el febrer de l’any passat. En el seu segon viatge a la capital dels Estats Units des que es va iniciar el conflicte després d’una visita al desembre, Zelenski torna a tenir assegurat el suport del president, Joe Biden, que el rep per tercera vegada a la Casa Blanca i que va anunciar un altre paquet d’ajuda militar a Kíiv, que sortirà de fons ja apropiats pel Congrés i de l’arsenal nord-americà. Segons ha avançat Jake Sullivan, assessor de Seguretat Nacional, el paquet inclou «capacitats significatives de defensa aèria», una cosa que Zelenski havia marcat com una prioritat per a aquest viatge.

Malgrat aquest objectiu complert, el líder ucraïnès també ha comprovat ja de primera mà que aquest suport infrangible del demòcrata no és generalitzat al país i s’erosiona, especialment entre polítics i votants republicans.

Després de participar durant dos dies en l’Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York, Zelenski aterrava a Washington després d’una nit d’un atac massiu amb míssils de Rússia a cinc ciutats d’Ucraïna que han afectat infraestructures civils. La visita arrencava amb reunions a Capitol HIll. I la primera, amb els líders de la Cambra baixa, el republicà Kevin McCarthy i el demòcrata Hakeem Jeffries, evidenciava el deteriorament de la seva causa allà.

McCarthy –el seu partit té el control de la Cambra de Representants–, aquesta vegada havia rebutjat la petició de Zelenski de fer un discurs davant congressistes i senadors, una cosa que sí que va poder fer en la visita de desembre a invitació de Nancy Pelosi. Només va organitzar per a aquest dijous una trobada amb diversos representants. I tot i que, en privat, segons han explicat alguns presents en la reunió, s’ha mostrat més disposat a atendre les necessitats de Zelenski, preguntant-li què necessita per guanyar la guerra, en públic continua posant asteriscs a continuar aprovant paquets d’ajuda.

Doble cara

«On són les explicacions sobre els diners que ja hem gastat? ¿Quin és el pla per a la victòria? Això és el que els nord-americans volen saber», deia fa un parell de dies McCarthy, sintonitzat a enquestes que mostren el rebuig de més del 60% dels votants republicans a continuar enviant ajuda a Ucraïna i que ha suggerit també que Biden s’ha d’encarregar d’assegurar la frontera sud dels EUA abans de continuar invertint en Kíiv.

La doble cara de McCarthy s’explica en part per la seva feble posició com a ‘speaker’, atès el poder que va haver d’atorgar per arribar al càrrec a l’ala més radical de la formació. Aquesta debilitat es palpa en l’amenaça d’un altre potencial tancament operatiu del govern al no aconseguir vots per passar una proposta de despesa. I respecte a Ucraïna es ratificava aquest mateix dijous, quan 23 congressistes i sis senadors del seu partit enviaven una carta a la Casa Blanca criticant la indefinició de Biden sobre l’estratègia per a Ucraïna i ajudes que superen ja els 100.000 milions de dòlars. Per donar llum a projectes a la seva Cambra McCarthy no pot permetre’s perdre més de quatre vots.

Per a Zelenski ha sigut més càlida la recepció al Senat, controlat pels demòcrates i on el líder de la minoria republicana, Mitch McConnell, recolza fermament l’estratègia de la Casa Blanca de continuar recolzant Ucraïna. A la Cambra alta sí que se li ha organitzat una reunió a porta tancada amb els 100 senadors. I allà els ha apel·lat a continuar donant municions i suport financer: «Si no aconseguim l’ajuda perdrem la guerra», ha dit

Zelenski ha mantingut després una reunió al Pentàgon amb el secretari de Defensa, Lloyd Austin, i ha visitat el memorial dels atemptats de l’11-S allà abans d’anar a la reunió amb Biden a la Casa Blanca.

Lula i Wall Street

És el final d’una gira diplomàtica que a Nova York li va servir també, a més de per dirigir-se a l’Assemblea General i participar en una reunió del Consell de Seguretat, per mantenir la primera trobada en persona amb Luiz Inácio Lula da Silva. El president brasiler és un dels líders del sud global que s’han negat a prendre part en el conflicte i tot i que les relacions entre tots dos han sigut sigut tenses fins aquest dimecres, la trobada va servir per «trencar el gel». «Tots dos ara entenen la posició de l’altre molt millor», va explicar el ministre d’Afers Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, que va qualificar de «càlida i honesta» la conversa, després de la qual Zelenski i Lula han promès mantenir el contacte.

Zelenski, les paraules del qual durant el discurs davant l’Assemblea General han intensificat la crisi oberta amb Polònia pel veto a les importacions d’aliments d’Ucraïna,  també va aprofitar l’estada a Nova York per mantenir reunions amb líders de Wall Street i explorar l’ús de fons del sector privat per a la reconstrucció d’Ucraïna.