Modernització de l’Església

El Papa dona el seu vistiplau als baptismes de gais i trans i que siguin padrins i testimonis de casaments

El papa Francesc en una imatge d'arxiu

El papa Francesc en una imatge d'arxiu

Irene Savio

‘Sí’ als gais i trans padrins i testimonis de casamentsi ‘sí’ al fet que siguin batejats a través dels ritus catòlics. Aquest és, en extrema síntesi, l’últim aclariment del Vaticà de Francesc, segons una nota autoritzada pel mateix Papa argentí i que s’ha conegut en les últimes hores. 

El document, difós pel Dicasteri per a la Doctrina del Fe (ex Sant Ofici), que dirigeix el cardenaltambé argentí Víctor Manuel ‘Tucho’ Fernández, és una resposta a algunes preguntes fetes pel bisbe brasiler de Santo Amaro, José Negri, el 14 de juliol. A més, arriba després que el sector conservador elevés el nivell del xoc per les obertures que promou Francesc i que estan demanant –cada vegada amb més èmfasi– les faccions progressistes de l’Església catòlica. 

«Les següents respostes reiteren essencialment els continguts fonamentals del que ja ha dit sobre el tema aquest Dicasteri en el passat», es llegeix al principi de la nota, de tres pàgines, escrita en italià i publicada a la pàgina en línia del Dicasteri pontifici.

Mateixes condicions

Quant a la concessió del baptisme als trans, el text afirma que sí, que aquestes persones poden rebre aquest sagrament en les mateixes condicions que els altres fidels. Únicament s’aclareix que això ha de passar sempre que no hi hagi «situacions en què hi ha risc de generar escàndol públic o desorientació dels fidels».

«En el cas de nens o adolescents amb problemàtiques de naturalesa transsexual, si bé preparats i disposats, poden rebre el baptisme», continua el text. «L’Església no és una duana, és la casa paterna on hi ha lloc per a cada persona amb la seva vida a l’esquena», remarca el Vaticà, al citar també l’exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, el document de Francesc de novembre del 2013.

Igual que sobre la possibilitat que un transsexual sigui elegit com a padrí o padrina d’un baptisme. És possible, afirma el Papa, a l’afegir que, no obstant, és necessària «prudència pastoral», i per això se n’exclouran només els casos en els quals hi hagués «perill d’escàndol, d’indegudes legitimacions o de desorientació en l’àmbit educatiu de la comunitat eclesial».

Esperança

I més encara. «¿Un transsexual pot ser testimoni d’un matrimoni?». També en aquest cas la resposta és positiva, ja que «no hi ha res en la vigent legislació canònica universal» que ho prohibeixi, destaca el Vaticà.

Sobre els fills de pares gais que desitgin ser batejats, el raonament és semblant. Se’ls concedirà, sempre que hi hagi «una esperança fundada que [el nen o nena] sigui educat en la religió catòlica». De la mateixa manera, «poden ser padrins o padrines el que en tenen l’aptitud».

«En qualsevol cas, la deguda prudència pastoral exigeix que cada situació sigui sàviament ponderada, per salvaguardar el sagrament del baptisme i sobretot la seva recepció, que és un bé preciós per tutelar, perquè és necessari per a la seva salvació», insisteix el text, citant el catecisme de l’Església catòlica.

Joia progressista

Amb aquest preàmbul, i com era d’esperar, el document ha suscitat de seguida diverses mostres d’eufòria per part dels sectors més progressistes de l’Església catòlica. «Aquesta nota doctrinal no només elimina les barreres a la participació de les persones transgènere, sinó que també demostra que l’Església catòlica pot (i ho fa) canviar d’opinió sobre certes pràctiques i polítiques», ha comentat Francis De Bernando, director de New Ways Ministry.

«La nova decisió del Vaticà [...] és un important pas endavant perquè l’Església vegi les persones transgènere no només com a persones sinó com a catòliques», ha comentat el jesuïta nord-americà James Martin, un gran activista LGBTQ+ dins l’Església catòlica. «En algunes diòcesis, els pastors locals l’hi impedien», va remarcar, a l’afegir que «alguns» fins i tot deien «que en realitat aquestes persones «no existeixen».