Almenys una vintena de civils morts en nous atacs de la junta de Birmània al centre del país

La ciutat de Tigyaing és escenari de durs enfrontaments entre l'exèrcit i els grups rebels que lluita contra el Govern sorgit del cop d'Estat del 2021

Imatge d'arxiu d'un membre de la resistència birmana

Imatge d'arxiu d'un membre de la resistència birmana / Europa Press/Contacto/Kaung Zaw Hein

EP

Almenys una vintena de civils han mort aquest dimecres en atacs de la junta militar que governa Birmània des del cop d'Estat del febrer del 2021 al municipi de Tigyaing, a la regió central de Sagaing. Els fets s'emmarquen en enfrontaments cada vegada més intensos amb grups rebels a diversos punts del país.

L'Exèrcit per a la Independència de Kachin (KIA), l'Exèrcit d'Arakán (AA), el Front Democràtic d'Estudiants de Birmània (ABSDF) i les Forces de Defensa del Poble (FDP) van llançar una operació la setmana passada per aconseguir el control de Tigyaing, però les tropes birmanes s'hi han resistit i han estat responent amb contundència: després de diversos dies d'atacs aeris, vint persones han mort a la zona, entre ells tres nens, segons han denunciat grups de resistència.

Un portaveu de les FDP ha informat que les forces birmanes han atacat la zona més de trenta vegades al llarg de l'última setmana i les ha acusat de bombardejar objectius civils, alhora que han demanat a la població local buscar refugi.

Els residents de la zona també han assenyalat que les tropes estan calant foc als habitatges i instal·lacions civils, si bé es desconeix de moment la magnitud dels danys, segons informacions del portal de notícies Irrawaddy.

La junta ha insistit que Tigyaing segueix sota el seu control, unes declaracions que han estat rebutjades per la junta. "No poden controlar la ciutat. Actualment, les forces dels dos bàndols són a dins", ha assenyalat un portaveu. Milers de persones han abandonat els voltants després de patir un tall de les comunicacions i una apagada generalitzada.

Tot i això, l'aliança rebel ha indicat que la junta birmana segueix perdent "efectius i bases" a mesura que continuen els atacs de les forces de resistència, especialment en zones de Shan, Magwe i Sagaing.

Així mateix, l'Exèrcit d'Arakán --actiu principalment a l'estat de Rajine-- ha assenyalat al seu compte de Telegram que durant els últims dies 28 militars birmans de la junta s'han rendit, mentre que altres han estat capturats i ara són presoners de guerra.

Unes 90.000 persones s'han vist obligades a desplaçar-se segons han anat avançant els combats entre l'Exèrcit birmà i els grups rebels de resistència al nord del país, segons dades de l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA).

A més, milers de persones han creuat la frontera amb l'Índia fugint de l'últim repunt dels combats entre grups de la resistència rebel i militars de la junta al nord-oest, a prop de la zona fronterera.