Les primeres mesures de Milei a l'Argentina: fi a la despesa en obres públiques i devaluació del pes un 50%

El Govern també ha anunciat que no es renovaran els contractes laborals de l'Estat que tinguin menys d'un any de vigència i que se suspendrà la publicitat estatal durant un any

El president d'Argentina, Javier Milei

El president d'Argentina, Javier Milei / Europa Press/Contacto/German Adrasti

EP

El ministre d'Economia d'Argentina, Luis Caputo, ha anunciat aquest dimarts la primera sèrie de mesures "d'urgència" del govern de l'ultraliberal Javier Milei, entre les quals destaquen la devaluació del pes argentí en més d'un 50%, la fi de la despesa en obra nova pública, la reducció de subsidis d'energia i transport, i un increment de l'ajuda social.

Així, la moneda del país passarà a canviar-se de 366,45 a 800 pesos per cada dòlar nord-americà, segons ha declarat Caputo en un discurs recollit per l'agència de notícies argentina Télam.

Durant la seva intervenció, el ministre ha assegurat que el principal problema del país és “el dèficit fiscal” i que aquestes mesures estan encaminades a solucionar aquesta qüestió i “evitar una catàstrofe”.

"El Govern arregla aquest problema d'arrel per no haver de patir més inflació i pobresa", ha afegit Caputo que, malgrat les polítiques de retallada de despesa pública, mantindrà "els plans 'Potenciar Treball' d'acord amb el pressupost 2023 i duplicarà tant l'assignació universal per fill i com la 'Targeta Alimentar'.

Altres mesures que busquen retallar la despesa pública són les de "no renovar els contractes laborals de l'Estat que tinguin menys d'un any de vigència" i de suspendre la publicitat estatal durant un any.

A més, ha confirmat que l'Estat no oferirà més concursos d'obra nova pública i la cancel·lació de les ja aprovades però que encara no hagin començat pel fet que "no hi ha plata per pagar obres que moltes vegades acaben a les butxaques dels polítics i empresaris ".

Pel que fa a la reducció dels subsidis a l'energia i al transport, el titular de la cartera ha explicat que sostenir "preus baixíssims" en aquests sectors es produeix a base de "pagar-ho amb inflació".

La directora de Comunicacions del Fons Monetari Internacional (FMI), Julie Kozack, per part seva, ha mostrat el seu suport a les mesures anunciades pel Govern argentí, que constitueixen "una bona base per prosseguir les discussions encaminades a reconduir l'actual programa recolzat pel Fons".

"Aquestes fortes accions inicials apunten a millorar significativament les finances públiques d'una forma que protegeixi els més vulnerables de la societat ia enfortir el règim canviari. La seva aplicació decidida contribuirà a estabilitzar l'economia ia establir les bases d´un creixement més sostenible i liderat per el sector privat", ha assegurat, segons un comunicat de la portaveu de l'organisme, María Candia.

El president de l'Argentina, l'ultraliberal Javier Milei, va arribar al poder prometent grans polítiques de retallada de despesa pública i d'austeritat, i durant el discurs d'investidura va reconèixer que el pla de xoc per a l'economia provocarà que "a curt termini, la situació empitjori" , però que posarà les bases de la "reconstrucció del país".