Escàndol polític a Itàlia per un acte amb salutacions feixistes a Roma

L'oposició critica l'escena, que va tenir lloc després d'un acte amb la presència del president de la regió de Laci, Francesco Rocca, afí a Giorgia Meloni

Captura d'un vídeo difós a Twitter sobre l'acte amb salutacions feixistes, aquest diumenge, a Roma

Captura d'un vídeo difós a Twitter sobre l'acte amb salutacions feixistes, aquest diumenge, a Roma / TWITTER

Irene Savio

Desenes de neofeixistes, tots vestits de negre, col·locats un al costat de l'altre en fila com si estiguessin en un exercici militar. Després, un home crida tres vegades a ple pulmó: "Atents! A tots els camarades caiguts!". La massa, aleshores, emula la salutació feixista amb el braç enlaire i respon a l'uníson: "Present!". I, a continuació, l'home finalment insta: “Re-pòs!”. Aquesta és una escena pròpia d'un altre segle i que s'ha tornat a veure a Roma, davant d'una antiga seu del postfeixista Moviment Social Italià (MSI), partit en què també va militar de jove Giorgia Meloni, l'actual primera ministra d'Itàlia.

Els fets van passar aquest diumenge al final d'un acte en memòria de l'assassinat de tres joves simpatitzants del MSI el 1978, a l'època dels anomenats "anys de plom", al barri romà de Tuscolano. Fins allà hi havien acudit el president de la regió del Laci, Francesco Rocca, afí a Meloni, així com representants d'altres forces polítiques, fet que ha disparat els decibels de la polèmica.

Tant, que fins i tot Rocca, ja amb la polseguera aixecada, s'ha desmarcat d'aquest episodi. "Si hi hagués hagut salutacions romanes [durant l'acte, i no al final, quan ell ja se n'havia anat], no hauria dubtat a estigmatitzar-ho i distanciar-me'n", ha dit el polític, un antic dirigent de la Creu Roja que a les últimes eleccions va ser elegit amb el suport dels Germans d'Itàlia, el partit de Meloni. "Els qui s'han comportat així han de ser condemnats per tothom, igual que han de ser condemnades totes les manifestacions de suport a les dictadures. Hi ha una llei, no es pot fer apologia del feixisme al nostre país", ha afegit el viceprimer ministre i ministre d´Exteriors, Antonio Tajani.

"Sembla 1924"

Paraules, aquestes, que no han apagat les crítiques sobre un acte que es repeteix, en formats similars, tots els 7 de gener al carrer Acca Larenzia de Tuscolano, però que aquest any s'ha viralitzat a les xarxes socials. "Roma, 7 de gener del 2024. I sembla 1924", ha criticat la líder de l'oposició i del progressista Partit Demòcrata (PD), Elly Schlein, qui també ha demanat una compareixença parlamentària del ministre de l'Interior del Govern de la ultradreta Meloni.

En la mateixa línia, també s'han posicionat intel·lectuals i periodistes. "S'imaginen una escena així avui a Berlín?", s'ha preguntat el reporter Paolo Berizzi. "El món al revés. Això és una vergonya", ha coincidit Laura Boldrini, excap del Congrés italià i exportaveu de l'Agència de l'ONU per als Refugiats (Acnur).

[object Object]

Franco Bigonzetti, Francesco Ciavatta i Stefano Recchioni, simpatitzants del MSI, van morir el 1978. L'assassinat dels dos primers va ser posteriorment reivindicat pels Nuclis Armats contra el Contrapoder Territorial, un grupuscle d'extrema esquerra. En canvi, el tercer va morir com a conseqüència d'enfrontaments amb la policia ocorreguts després de l'homicidi. La massacre va propiciar després el naixement dels NAR, una organització terrorista d'extrema dreta, que va fer sagnar Itàlia entre el 1977 i el 1981.

TEMES