Trump arrasa als 'caucus' d'Iowa i reforça el seu lideratge al Partit Republicà

L'expresident s'imposa amb un 51% de vots, mentre DeSantis (21,2%) supera Haley (19,1%) en la lluita per la segona plaça

L'expresidente d'Estats Units Donald Trump

L'expresidente d'Estats Units Donald Trump / Bernd von Jutrczenka/dpa

ACN

L'expresident dels Estats Units Donald Trump ha arrasat als 'caucus' d'Iowa situant-se com a clar favorit al Partit Republicà per disputar la Casa Blanca a l'actual president, el demòcrata Joe Biden. Trump s'ha imposat als caucus d'Iowa, unes votacions assembleàries, amb un 51% dels vots, tal com pronosticaven les enquestes. En canvi, el governador de Florida Ron DeSantis (21,2%) ha millorat resultats respecte als sondejos superant l'exambaixadora dels EUA a l'ONU Nikki Haley (19,1%) en la lluita per la segona plaça. Una victòria que, tanmateix, queda diluïda per la gran distància respecte a Trump, que encara les pròximes votacions a altres estats amb un gran avantatge.

El polèmic empresari Vivek Ramaswamy ha quedat en quart lloc amb un 7,7% de vots i la resta (Asa Hutchinson i Ryan Binkley) no han aconseguit treure més d'un 1%.

Perfil dels candidats

Amb un cúmul de causes judicials pendents, tant pels seus negocis privats com pel seu rol en l'assalt al Capitoli del 2021, Trump aspira a recuperar la Casa Blanca i plantejar les eleccions presidencials del novembre com una revenja contra el president Joe Biden, que va guanyar els últims comicis fent fora al magnat. Trump ha demanat el vot als republicans per "recuperar la veu" que "l'establishment de Washington" els hi va prendre. L'expresident es mostra molt confiat que guanyarà les primàries republicanes i no ha volgut participar en cap dels debats amb els altres candidats.

En comptes de centrar la campanya en la polarització, Haley i DeSantis han intentat redirigir els debats cap a afers que normalment marquen els comicis: l'economia, la política exterior o la immigració. L'ambaixadora s'ha destacat per prometre un fort suport a Israel, impulsar una reforma migratòria i defensar un nou consens sobre l'avortament que no el "demonitzi". En canvi, el governador de Florida ha fet bandera de la seva prohibició de l'avortament i d'altres polítiques ultraconservadores, com impedir que es parli d'orientació sexual a les aules.

Primàries demòcrates

Enguany el partit demòcrata ha canviat el seu calendari de primàries i Iowa ja no serà el primer estat a celebrar-les. Carolina del Sud i Nevada donaran el tret de sortida a les votacions a principis de febrer. Només hi ha dos candidats que disputen el lideratge a Biden i s'espera que l'actual president sigui reelegit per enfrontar-se als republicans.

Calendari electoral

Tot i que els candidats definitius normalment ja s'anuncien a la primavera, oficialment no es declaren fins a les convencions de cada partit a l'agost, quan també es tria l'aspirant a la vicepresidència. A partir de setembre comença la campanya electoral i la votació és el 5 de novembre. La presa de possessió del guanyador serà el 20 de gener, després de la validació dels resultats.