El conflicte del Pròxim Orient

Netanyahu es desploma en els sondejos sota una tensió a l’alça

Un portal nord-americà apunta a una proposta d’Israel a Hamàs d’una treva de dos mesos a canvi de tots els ostatges

Les famílies dels captius i els aliats del primer ministre eleven les crítiques per la gestió de la guerra

Andrea López-Tomàs

La guerra a Gaza comença a passar factura al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu. Mentre en la nova fase de l’ofensiva militar continuen morint palestins al mateix ritme que en les anteriors, amb gairebé 200 morts en les últimes 24 hores, les enquestes posen contra les cordes el líder del Govern. Si avui se celebressin eleccions, ell les perdria i el seu partit, el Likud, retallaria a la meitat els seus escons a la Knesset, el Parlament israelià, segons una enquesta del Canal 13. Aquests sondejos arriben al costat de missatges de decepció per part dels Estats Units i el Regne Unit després que Netanyahu rebutgés, de nou, la possibilitat d’un Estat palestí i del malestar creixent a Israel per la gestió dels ostatges.

En aquest context, ahir, el portal nord-americà Axios va revelar una proposta que hauria realitzat el Govern de Netanyahu a Hamàs, a través de mediadors de Qatar i Egipte, per interrompre la guerra fins a dos mesos a canvi de l’alliberament de tots els captius en mans del grup islamista que governa de facto l’enclavament i d’altres milícies palestines. Aquestes mesures formen part d’un acord de diverses fases, segons Axios, que cita dos oficials israelians.

Al país hebreu, la pressió es fa cada vegada més present. El cap de setmana passat es van succeir diferents manifestacions, contra la guerra a Gaza i per l’alliberament dels ostatges, però totes contràries a la gestió que està fent Netanyahu de totes dues. L’oposició al líder israelià s’ha traduït en unes enquestes que donen la victòria al ministre Benny Gantz, del partit de centredreta Unitat Nacional. El membre del gabinet de guerra guanyaria les eleccions amb 37 escons, més que triplicant els que té ara, mentre que la coalició de govern no sumaria més de 46 escons, per sota dels 64 actuals i insuficients per governar.

"Si es decideix aturar la guerra, no seré part d’aquest govern", va dir Itamar Ben Gvir, ministre de Seguretat Nacional que es va quedar fora del gabinet de guerra. L’encarregat de Finances, el colon Bezalel Smotrich, va afirmar que l’Exèrcit ha "d’incrementar dramàticament la intensitat de la guerra". Però els familiars dels ostatges no pensen igual. Uns 136 israelians segueixen captius a Gaza. Ahir, un grup de familiars va irrompre en una sessió parlamentària amb pancartes i crits: "No us quedareu aquí asseguts mentre ells moren allà". Algunes persones van acampar davant la residència del primer ministre.

Decepció del Regne Unit

Al Regne Unit, l’oficina del primer ministre Rishi Sunak va reiterar el suport britànic a una solució de dos estats després que Netanyahu afirmés que no comprometria el "ple control de seguretat israeliana de tot el territori a l’oest del riu Jordà". "És decebedor escoltar això", va dir el portaveu de Sunak. A l’altre costat de l’Atlàntic, el coordinador de la Casa Blanca per a l’Orient Mitjà i el nord de l’Àfrica, Brett McGurk, visitarà aquesta setmana Qatar i Egipte en un renovat esforç per avivar les negociacions.

Els missatges que arriben des de Gaza transmeten l’horror de la guerra. "Estem atrapats ara pels tancs", aconsegueix explicar un gazià a aquest diari des del centre de persones desplaçades internes més gran del sud de Gaza, a Khan Yunis. Allà, l’Exèrcit israelià va incrementar l’ofensiva matant dotzenes de persones i atacant hospitals, ambulàncies i escoles on milers de civils buscaven refugi. No fa tant que els soldats que els ataquen avui els van enviar allà al declarar-la una "zona segura".