Junts per Sant Joan porta una moció contra les ocupacions delinqüencials al ple d'aquest dijous

La proposta demana modificacions legislatives que facilitin poder actuar amb més celeritat davant les ocupacions delictives.

Eduard Mata, regidor i alcaldable de Junts per Sant Joan

Eduard Mata, regidor i alcaldable de Junts per Sant Joan / ARXIU PARTICULAR

Redacció

El grup municipal de Junts per Sant Joan de Vilatorrada i Sant Martí de Torroella presentarà en el ple municipal d'aquest dijous a les 8 del vespre, una moció per combatre les ocupacions delinqüencials. Aquesta moció, que també s'ha portat al ple en altres municipis de la comarca com Sant Vicenç, es va aprovar al parlament de Catalunya amb els vots de Junts i el PSC l'octubre passat, i pretén facilitar el desallotjament de les ocupacions delictives.

Amb aquesta proposta, Junts manifesta amb voluntat i fermesa la necessitat de poder actuar amb més eines davant les ocupacions normalment delinqüencials d’habitatges, naus i altres espais que són majoritàrimanet de grans tenidors, bancs o fons especulatius, però que, segons el partit, generalment desatenen les seves responsabilitats, no actuen per fer-hi front i acaben afectant altres propietaris i la convivència de comunitats de veïns o barris. Per això també busca pressionar els grans tenidors perquè posin part de l’actiu immobiliari que tenen per a l’atenció social.

Segons Eduard Mata, portaveu municipal de Junts al ple santjoanenc i candidat a l’alcaldia a les municipals de maig; la moció persegueix dos objectius bàsics que considera primordials. D'una banda, "fer modificacions legislatives ja vigents a altres comunitats autònomes, que facilitin als propietaris i a les administracions poder actuar amb més rapidesa davant aquestes ocupacions delictives (48 hores en el cas dels propietaris i en un mes via judicial per part dels ajuntaments); i de l'altra, dotar als consistoris de més recursos per atendre la demanda d’habitatges socials i d’emergència, la qual cosa evitaria ocupacions fruit de la necessitat i que han de poder ser ateses i canalitzades amb més recursos des dels Serveis Socials per evitar-les", sosté Mata.

Considera que "la propietat privada és un dret i per tant, les ocupacions delictives són una de les problemàtiques i reptes que tenim a nivell de país i municipal". Diu que Sant Joan no n’és una excepció, "amb diversos casos d’ocupacions delinqüencials que són significativament greus i que afecten la convivència i la percepció de seguretat de la ciutadania, tot i els esforços fets per minimitzar-ho i solucionar-ho que està fent la regidoria i la Policia Local del poble en cada cas. Per tot això volem que els nostres ajuntaments i el nostre en concret tingui més mitjans".

Mata recorda que un dels dos pisos d’emergència social, adquirit el 2018, per l’anterior govern i que es va acabar d’ habilitar a finals del 2019 per l’actual encara no s’ha pogut utilitzar per atendre ningú ja que ha patit aquestes ocupacions delinqüencials diverses vegades impossibilitant-ne el seu ús.

Junts considera la millora de la percepció de seguretat i totes les qüestions que afectin a la convivència com a punts importants i prioritaris a nivell municipal. En aquest sentit, el partit estén la mà a l’actual govern per treballar conjuntament en aquesta direcció.