Sallent guanya un nou espai dins de l’emblemàtica Casa Torres Amat

S’ha enllestit la rehabilitació del pati interior, que ara s’utilitzarà tant de connector com per a actes de petit format

Vista general de com ha quedat el pati interior de la Casa Torres Amat després de la rehabilitació

Vista general de com ha quedat el pati interior de la Casa Torres Amat després de la rehabilitació / AJUNTAMENT DE SALLENT

David Bricollé

David Bricollé

Sallent ha guanyat un nou espai a l’interior d’un dels immobles més emblemàtics del poble, la Casa Museu Torres Amat. Es tracta del pati interior, on ara s’hi ha completat una intervenció de rehabilitació i adequació, que s’afegeix a la rehabilitació progressiva de l’immoble, que ja va fer un gran pas endavant amb l’obertura, el maig passat, d’una àrea museïtzada dedicada al passat tèxtil.

Abans de les obres l’espai no es podia utilitzar degut als problemes estructurals i de salubritat als quals estava exposat. Ara, després del projecte que s’hi ha materialitzat, l’espai, que queda situat just al centre de l’immoble i que comunica el nou Centre d’Interpretació amb la part noble de la casa, és un lloc de pas i de nexe entre ambdós espais. Per aquesta raó, a partir d’ara, en totes les visites turístiques que s’hi facin es podrà recórrer a peu.

El principal problema del pati era el terrat de la planta noble, ja que havia cedit una part de la volta i les estructures de suport estaven en mal estat de conservació. A més, no desaiguava correctament i això provocava que entrés l’aigua i la humitat a l’interior de la planta noble, principalment a la zona de l’antiga biblioteca, la qual cosa feia perillar que malmetés aquestes dependències. La planta baixa estava sense pavimentar i també mostrava problemes d’humitats.

Amb les obres executades s’ha reforçat estructuralment el terrat, s’han refet les pendents i s’ha pavimentat el nou terrat i la planta baixa. També s'ha sanejat els paraments de pedra, modificat l’últim tram d’escala que va des del Cercle Artístic al pati i s’ha instal·lat un nou sistema d’il·luminació.

L'espai que s’ha acabat conformant és ara una entrada directa des del Pont Vell, que a banda de fer de connector interior també es preveu utilitzar-lo per a esdeveniments i actes culturals de petit format, així com per a la realització d’activitats relacionades amb la biblioteca municipal Sant Antoni Maria Claret, exposicions, concerts en petit format, actes del club de lectura o tastos de vins, entre d'altres.

Aquest és un nou pas en la rehabilitació i posada en valor del singular immoble, que es va començar a fer visible el maig de l’any passat quan se’n va obrir l’antic espai fabril com a àrea museïtzada, projecte que vol explicar la importància del tèxtil al municipi, i el seu lligam històric amb el riu i amb una orografia plena de salts d’aigua que han estat clau per al funcionament de les fàbriques.

El fil conductor del centre d’interpretació és l’evolució industrial al municipi, i la primera fase que es va obrir al maig s’expliquen els inicis amb la posada en marxa al poble del primer teler mecànic de tot l’Estat espanyol, la qual cosa marca l’arribada de la revolució industrial a Catalunya. L’artífex va ser Anton Torres Amat, que en aquesta història comparteix protagonisme amb el germà, el bisbe Fèlix. Tot plegat s’explica a través d’un muntatge escenogràfic on es projecten diversos episodis del viatge que va fer Anton Torres fins a Londres per portar aquest teler fins a Sallent.

El projecte inclou elements i espais singulars de l’antic recinte fabril i de la casa, des de la zona de la turbina al soterrani, fins als cellers, la pròpia fàbrica, o la planta noble, en aquest cas per explicar aspectes de la vida dels Torres Amat. L’objectiu, a grans trets, és divulgar la importància del tèxtil al municipi en diverses etapes i generacions, des de la pagesia del segle XVII, fins a la prosperitat del segle XIX i la crisi del XX.

Subscriu-te per seguir llegint