Callús viatja dècades enrere per celebrar una lluïda Fira de les Filadores

El municipi ha reviscut la inauguració de la Fàbrica Nova amb diverses escenes teatralitzades i una ambientació que correspon a l'època

Alguns dels participants de la Fira de les Filadores de Callús

Alguns dels participants de la Fira de les Filadores de Callús / Arnau Valverde

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Callús ha fet un viatge en el temps dècades enrere per reviure la inauguració de la fàbrica nova que va dotar de vida el poble bagenc durant dècades. La Fira de les Filadores, caracteritzada per una ambientació que correspon als segles XIX i XX i per les diverses escenes teatralitzades que mostren la vida quotidiana d'aquella època, ha desenvolupat la seva tercera edició amb rècord d'assistents segons la organització.

Els núvols i quatre gotes de pluja a l'inici de la fira han preocupat en un principi, però al llarg del matí ha anat sortint el sol i el temps ha acompanyat, fet que ha afavorit la presència de visitants durant tot el matí. La crida de l'agutzil ha donat inici a la fira, seguit de l'entrada de les treballadores a la fàbrica i l'arribada dels rics en un carro de l'època.

Les escenes teatralitzades representaven diversos moments de la vida quotidiana de l'època protagonitzades per diferents personatges. En aquest sentit s'hi han pogut veure les converses dels homes a la taverna, l'esmorzar de les filadores fent una mica de safareig i parlant de la seva feina a la fàbrica i també les converses entre l'amo el mossèn i la dida, criticant el moviment sindicalista. També hi han tingut participació les puntaires, que han representat el pas previ a la inauguració de la Fàbrica Nova a càrrec de l'alcalde. En aquell moment, i després d'un míting feminista d'Ángeles Lopez Ayala, una de les novetats d'enguany, han arribat les actuacions culturals amb els gegants del poble, el ball dels dansaires i l'actuació de la coral Romança.

De fet, en la fira hi participen diverses entitats com els geganters, la coral Romança, l'escola de música, les puntaires, el grup de teatre i aquest any s'hi han sumat els caramellaires, que han fet dos balls cap al final de la jornada. A més d'això, també hi ha hagut diverses parades amb l'objectiu de fomentar també el comerç del municipi durant la fira. "De les que som aquí totes o gairebé totes vam treballar a la fàbrica", explica Marta Martín, una de les puntaires que participa activament en la fira des de la primera edició, que afegeix que "és molt bonic poder tirar enrere en el temps i poder viure això, ens agrada molt". A més, Martín ha explicat que "la fàbrica era molt important per Callús perquè tothom treballava allà o a la mina de Súria".

La Fira de les Filadores de Callús va néixer el 2019, agafant el relleu de la fira de Primavera, però va patir un hiat obligat a causa de la pandèmia de la covid-19. Tot i això, tant en l'edició passada com en aquesta s'ha mantingut l'interès i la participació de la primera edició. "Estem molt satisfets perquè ha vingut molta gent durant tot el matí", ha afirmat la regidora Mireia Lladó