«El poble necessitava un canvi i un Ajuntament més dinàmic i proper»

La batllessa afronta el seu primer mandat com a alcaldessa, amb voluntat de «diàleg i proximitat» i amb el propòsit de desencallar el POUM i de millorar equipaments i fer-ne de nous

Glòria Casaldàliga

Glòria Casaldàliga / MIREIA ARSO

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Glòria Casaldàliga Riera (Balsareny, 1966) és la nova alcaldessa del municipi, on Endavant Balsareny, que ella encapçala, governa en coalició amb ERC, mentre que a l’oposició hi ha Som i Sentim. Les dues formacions de l’executiu sumen 8 regidors, 4 cadascuna, i és en virtut d’aquest pacte que Casaldàliga serà alcaldessa els dos primers anys del mandat, fins que el republicà Isidre Viu li agafi el relleu el 2025. Treballa de procuradora a Barcelona, i compaginarà les dues tasques amb una dedicació del 50% a l’alcaldia. També vol continuar amb el seu activisme social, i és precisament l’experiència en aquest camp el que l’ha animada a entrar al terreny de la política. És presidenta de la Fundació Pere Casaldàliga i membre fundadora del comitè de suport al Moviment Sense Terra del Brasil. També ha estat vinculada a la Xarxa de Consum Solidari en defensa dels drets dels camperols.  

Té una llarga trajectòria en els moviments socials. A què es deu ara el salt a la política? 

Sense arribar a perdre mai el vincle amb Balsareny, vaig estar vivint un temps a Barcelona fins que fa uns tres anys em vaig traslladar novament aquí. Ja havíem estat parlant amb gent propera que Balsareny necessitava un canvi, un ajuntament més dinàmic i més proper a la població. D’aquí va sortir la idea de crear una assemblea, i va sorgir Endavant Balsareny. Després d’un debat intern vam decidir presentar-nos a les eleccions amb el hàndicap de veure en quin ordre fèiem les llistes. La meva intenció era estar activament en el govern i agafar responsabilitats sense anar de número u, però les circumstàncies m’hi van portar; no hi havia ningú més disposat, i veient tot el treball que s’havia fet, vaig donar el cop de cap i em vaig decidir a encapçalar la candidatura.

Com definiria Endavant Balsareny?

La nostra raó d’existir és amb vocació només d’àmbit local. Vam tenir contactes amb partits que es van oferir a donar-nos aixopluc i ho vam discutir, però com que dins l’agrupació i ha diverses afinitats polítiques vam pensar que era millor intentar anar per lliure. Som una agrupació municipalista que vol treballar per la igualtat i la justícia social, feminista, ecologista, i progressista... i quant a l’independentisme hi hauria diversitat d’opinions. Jo no milito en cap partit.

El fet d’arribar per primer cop a l’alcaldia i ser dona, és un doble repte? 

Les dones, en qualsevol àmbit tenim reptes perquè cobrem menys i ho tenim més difícil pel que fa a la conciliació. Els micromasclismes estan molt presents en el nostre dia a dia. Per això, com a agrupació entenem que qüestions com la igualtat i el feminisme han de ser un factor transversal de la nostra governabilitat.

Quin plus creu que pot aportar pel fet de ser dona?

El fet de tenir molta cura i vetllar pels altres. Ens ho hem posat com a objectiu per a aquest mandat, i una de les primeres coses que hem acordat és incrementar la dedicació de l’educadora social.

Serà alcaldessa dos anys. Pot ser un escull per poder desenvolupar el projecte d’Endavant Balsareny?

Vam fer un pacte on ja hi ha projectes pensats. Ara fem el Pla d’Actuació Municipal per al mandat on ja quedaran clars tots els projectes, de manera que no hi hauria d’haver cap problema amb el canvi d’alcaldia perquè estarà tot definit i consensuat. 

Com s’ha trobat l’Ajuntament? 

Estem rebent tot el suport del personal que hi treballa i ens estan ajudant moltíssim, cosa que malauradament no ha fet el govern sortint perquè no hi ha hagut cap traspàs de competències ni de projectes pendents. Per a nosaltres això és començar de zero. Haurem de fer una modificació de pressupost per poder acabar l’any perquè ja ens hem trobat que hi ha partides exhaurides. 

En campanya, Endavant Balsareny defensava un canvi respecte Som i Sentim, que representava la continuïtat de l’antic govern. En què es notarà el canvi?

D’entrada promourem més el diàleg i el fet d’escoltar la gent, que s’havia perdut. Volem molta més proximitat tant amb els veïns com amb els treballadors de l’Ajuntament. Per altra banda, sabem que la burocràcia és important sobretot pel control i la fiscalització, però aquesta burocràcia també ha de tenir uns límits. Si et sobrepasses també facilites la corrupció perquè llavors són uns pocs els que saben com funcionen les coses. S’ha de saber equilibrar, i amb l’antic govern entenem que hi havia coses que s’allargaven innecessàriament quan haurien d’haver estat ràpides i lleugeres.

Veient tot això, com creu que serà la relació amb l’oposició?

S’ha de dir que a l’oposició també hi ha hagut renovació i dos dels tres regidors són nous. L’oposició ha de fer el seu paper, de forma constructiva. Escoltarem les seves propostes.

Sou una formació nova, que s’acaba de presentar i ja té l’alcaldia. Us ho esperàveu?

Ha estat una alegria veure que hi ha molta gent que ha apostat per nosaltres. Som gent coneguda al poble perquè participem activament en entitats, i crec que vam fer una campanya molt realista amb objectius clars i després d’haver escoltat entitats, associacions i col·lectius. Entenem que la gent també ha pensat que el poble necessitava un canvi. Ara estan a l’expectativa perquè volen aquests canvis, i això també és un gran repte per nosaltres.  

Quins són els principals projectes que hi ha sobre la taula? 

A nivell de neteja viària, per exemple, s’ha de fer una nova licitació perquè pengem d’un contracte de fa molts anys. També tenim pendent el POUM. Fa anys que es va fer una primera revisió però va quedar al calaix. Hi ha mancances pel que fa al sòl industrial perquè les parcel·les que queden al polígon actual són petites i cal buscar un altre espai al sector de les Maioles. També s’ha d’estudiar com s’ordena l’expansió del municipi, sempre pensant en actuacions discretes.

I a nivell d’equipaments?

Hi ha d’haver una reestructuració. A la plaça de la Mel, per exemple, hi ha locals municipals que ara serveixen de magatzem, i entenem que al ser al centre neuràlgic del poble podrien oferir un altre servei. És una prioritat donar-los un altre ús.

Per exemple?

Hi ha entitats que no tenen espais propis, i s’hi podrien ubicar. També disposem de la Casa Torrents, on ara hi ha el CAP, i podria ser un bon espai per al Museu del Traginer. De fet, la Casa Torrents podria ser un espai de cultura que també pogués encabir la biblioteca i el centre de cultura per la pau Pere Casaldàliga. És un local prou gran com per poder acollir tot això, amb la possibilitat de traslladar el CAP en un altre lloc per deixar aquest edifici exclusivament com a centre cultural.

I en l’àmbit educatiu? 

Per ara no farien falta ampliacions, però calen millores a nivell de serveis, com ara al pati de l’institut-escola, així com millores de manteniment. I quant a equipaments esportius, s’hauria de fer nova la teulada del pavelló i adequar tot el voltant.