Regió7

Regió7

El trasllat d’una línia encalla la cessió del terreny per al nou institut Cardener de Sant Joan

L’Ajuntament ja tenia adjudicats els treballs de soterrament, però l’alça de preus ho ha frenat

Terrenys on s'ha de construir el nou institut, amb la línia elèctrica que s'ha de traslladar SILVIA BELMONT

Una línia elèctrica i la pujada de preus generalitzada dels materials ha alentit el procés perquè l’institut (SINS) Cardener de Sant Joan de Vilatorrada, que des del seu naixement és en una ubicació provisional, disposi del nou equipament. El centre de secundària santjoanenc (un dels dos que hi ha al municipi, juntament amb el Quercus) ha d’acabar anant a un edifici de nova construcció que ha d’assumir el Departament d’Educació de la Generalitat i per al qual l’Ajuntament va decidir acordar fa quatre anys destinar-hi uns terrenys situats cap al sector Llobert, la banda sud del nucli urbà.

El trasllat de la línia de mitja tensió és indispensable perquè es pugui fer la cessió del terreny al Departament d’Educació

decoration

Perquè el departament pugui engegar el procés de redacció del projecte del nou edifici i la posterior construcció cal que prèviament el consistori formalitzi la cessió de terreny. Tot i que tan bon punt es va iniciar el mandat passat una de les prioritats de l’Ajuntament va ser acordar-ne l’emplaçament i tan bon punt va estar decidit l’anterior executiu d’Alternativa per Sant Joan i PSC ja va començar a treballar en el procediment administratiu per fer-la efectiva, aquesta cessió a acabat topant amb un escull que encara està pel camí de resoldre’s. Perquè Educació el recepcioni cal que el terreny estigui completament lliure, però en aquest cas hi passa pel mig una línia elèctrica, que s’ha de traslladar en el tram que passa per aquest punt i soterrar-la.

L’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Solernou, ha explicat que des del primer moment tenien clar que el terreny tenia aquest condicionant «i per això mateix, tan bon punt vam prendre la decisió, ens vam posar a treballar per fer aquest trasllat», fins al punt que ja s’havia signat un acord amb la companyia Endesa per fer-lo efectiu, i fins i tot ja s’havien adjudicat a una empresa els treballs «de retirada de la torre de mitja tensió i de soterrament dels cables». Ara, però, segons ha precisat Solernou, s’han trobat que «a causa de la guerra i a l’increment de preus generalitzat del material que se n’ha derivat, l'empresa que tenia adjudicada aquesta operació ens ha dit que pel pressupost amb què es va fer en el seu moment la licitació ara no ho pot assumir». Aquesta situació ha obligat el consistori a iniciar el procés de nou per licitar i adjudicar aquests treballs. El batlle santjoanenc assegura que en el moment que aquesta línia elèctrica aèria ja no hi sigui «podrem fer la cessió del terreny de manera gairebé automàtica. Perquè pel que fa a la resta està tot a punt, ja que no té cap altra càrrega i la zona està urbanitzada. I en el moment que el cedim, el Departament d’Educació podrà engegar la maquinària per construir el nou edifici».

L’Ajuntament de Sant Joan va acordar en un ple de final del 2019 l’aposta per construir un nou edifici per l’institut Cardener, amb el compromís de tots els grups municipals. Amb aquesta decisió descartava la possibilitat de fer una remodelació integral de l'edifici actual, que era una de les dues opcions que el departament d'Educació de la Generalitat havia posat damunt la taula.

L’institut Cardener va ser creat el curs 2012- 2013 a l’antic edifici de l’escola Joncadella, al centre del poble, que és on continua, però l’espai necessita reformes i sobretot ha quedat molt limitat per donar cabuda a una activitat que ha anat creixent. El nou institut es preveu construir en un solar de 8.149 metres quadrats situat en un extrem del carrer de Josep Vicenç Foix, a tocar del carrer Josep Casas, que ja està qualificat com a zona d’equipament públic. Actualment, a l’institut Cardener s’hi fa de primer a quart d’ESO, i és un dels dos instituts de secundària que hi ha al municipi.

Compartir l'article

stats