Mura i Talamanca pateixen per la sequera davant l'augment d'habitants a l'agost

Els ajuntaments estan preocupats però asseguren que tothom respecta les restriccions

Una noia agafa aigua d'una font a Mura

Una noia agafa aigua d'una font a Mura / Alex Guerrero

Lluc Grandia

Talamanca (219 habitants) i Mura (232) són dos municipis amb molt poc poblats, però que augmenten considerablement, entre cinc i sis vegades més, durant l’estiu arrel del turisme i, sobretot, de les segones residències. Altres anys, ja es van veure afectats per la sequera i enguany, amb les restriccions d’aigua, es preveia un estiu molt dur que les pluges del juny va alleugerir. Tot i així, ambdós municipis segueixen en estat d’alerta i amb restriccions als propietaris per a evitar riscos.

A Mura, de moment, no estan patint com altres anys. Tal com explica el seu alcalde, el republicà Josep Canals, han experimentat, com és de costum, un clar creixement de la població arrel de l’arribada de turistes i persones amb segones residències però, de moment, l’aqüífer que manté al poble està aguantant. Canals afirma que s’han posat en contacte amb l’empresa que altres anys havia subministrat aigua per cubes perquè, en cas d’emergència, es pugui recórrer a aquesta opció, però ha valorat molt positivament les pluges dels últims mesos, que han permès arribar als mesos més perillosos amb bones previsions d’aigua. 

«Pels visitants que comptem que tindrem, creiem que l’aqüífer aguantarà tot l’estiu», explica. Reconeix que Mura és un poble, per molta gent, d’estiueig i que aquests mesos, sumats amb la sequera, són els més perillosos, però assegura que els veïns estan sent responsables i, des de l’Ajuntament, han fet recordatoris del ban que es va fer per restringir l’ús d’aigua al mes de març. A més, Canals afegeix que, enguany, des del consistori, no han comprat plantes ornamentals per no haver de regar-les i estalviar aigua.

A Talamanca, en canvi, han tingut més problemes, tot i que ara ja estan en una situació molt més còmoda. Tal com explica el seu alcalde, Salvador Mañé, durant bona part del mes de juliol, el municipi s’ha hagut d’abastir amb tres cubes, d’uns 66 metres cúbics d’aigua, perquè el pou del qual s’agafa l’aigua estava pràcticament sec i dos dels tres dipòsits, no tenien ni gota d’aigua. El tercer també va baixar molt de nivell, però ara ja està al 97% de la seva capacitat, uns 550 metres cúbics, degut a que, a part de les pluges, s’han pogut arreglar algunes pèrdues que tenia. Ara, s’està treballant per descobrir perquè els dos dipòsits petits, que recullen l’aigua de menys profunditat, no disposen d’aigua, i poder solventar el problema. A més, assegura que la xifra s’ha estabilitzat i tota l’aigua que es gasta en un dia es regenera.

Això sí, des del consistori no es confien i posen la xifra mínima del 60% al dipòsit abans de tornar a demanar cubes. L’alcalde assegura que demana informació de forma diària a l’empresa que gestiona l’aigua i que estan preocupats pels propers quinze dies, que és quan puja més la població, ja que són mesos d’estiu i, a més, coincideix amb la festa major. «A l’abril ja vam prendre mesures i, ara per ara, seguim igual», diu Mañé. Actualment, no es pot superar els 230 litres per persona i dia de consum, els recs i la neteja dels carrers estan limitats i les piscines privades només es poden omplir amb el sistema de recirculació d’aigua. Assegura, però, que la ciutadania està responent bé en línies generals, també els que tenen parcel·les i horts, i que «si aguanta aquests quinze dies ja anirem bé, tot i que mai no es pot dir mai».

Així doncs, malgrat l’augment d’habitants que pateixen aquests pobles durant els mesos d’estiu, enguany la sequera sembla que dona una petita treva i només problemes de les instal·lacions han obligat a portar aigua amb cubes. Tot i així, l’estiu és llarg, i ambdós alcaldes coincideixen a parlar amb cautela i no donar res per definitiu. Les restriccions segueixen vigents i la sequera segueix latent.

Subscriu-te per seguir llegint