La nova entrada turística a estrangers a Montserrat satisfà als 3 primers mesos

L’Abadia assegura que el visitant no resident a l’estat espanyol s’ha adaptat a la mesura que se li aplica, i que ajuda a mantenir el complex

Accés amb entrades prèvies al cambril, el maig passat

Accés amb entrades prèvies al cambril, el maig passat / ARXIU | OSCAR BAYONA

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Montserrat vol mantenir i consolidar l’entrada turística de pagament per a les persones residents fora de l’estat espanyol que visitin el complex, davant els bons resultats que està donant aquesta mesura, que s’aplica des de començament de maig. «El turista s’hi ha adaptat bé i no ha estat gens impopular», asseguren fonts de l’Abadia.

El cobrament es limita a les persones que no resideixen a Catalunya ni a l’Estat espanyol i que tampoc estiguin allotjades en algun dels establiments que permetin pernoctar a Montserrat, i els diners obtinguts serveixen per ajudar a finançar el manteniment del conjunt del complex i per col·laborar amb les diverses obres amb finalitat social que impulsa el monestir. Si bé encara no es disposa de dades concretes, fonts de l’Abadia asseguren que aquesta mesura està donant fruits en tots aquests camps. A més, les persones afectades «ho han acceptat perfectament, i fins i tot n’hi ha que trobaven estrany que l’accés fos del tot gratuït quan estan acostumats a pagar a tot arreu». Hi ajuda el fet de conèixer que aquests diners «després es reverteixen en el propi santuari». 

La quantitat a pagar dependrà del tipus d’entrada que s’adquireixi a partir de les diverses combinacions i fórmules que hi ha per accedir al Santuari de Santa Maria, incloent-hi l’atri, la Basílica i el cambril. Es pot optar a diversos paquets de visita amb preus que oscil·len entre els 6 euros de l’accés bàsic a la Basílica, fins als 23 si es tracta del paquet complet que també inclou el Cant de l’Escolania de dilluns a divendres. 

L’Escolania, el gran reclam

D’entre tots els paquets, els que més triomfen són els que permeten la visita al Santuari amb l’actuació inclosa de l’Escolania. 

L’absència d’actuacions durant l’estiu, coincidint amb les vacances dels escolans, fa que la demanda sigui inferior, i això s’ha notat des dels vols de Sant Joan, que és quan van deixar d’actuar. De fet, és la tendència habitual de cada any, s’hagi de pagar entrada o no, perquè l’Escolania és un atractiu de gran interès, especialment per als turistes que venen de l’estranger. A més, s’hi afegeix la davallada que es produeix cada any al pic de l’estiu, en què «hi ha més tendència d’estiuejar a la platja» per part dels estrangers, que es reserven la visita a Montserrat per altres mesos de l’any, apunten fonts de l’Abadia. 

En aquest context, la comunitat religiosa confia que les visites tornin a remuntar a partir de la segona quinzena d’agost, coincidint amb la baixada de la calor i amb el retorn de l’Escolania, que també reprendrà les actuacions». És aleshores «quan es nota un increment del nombre d’estrangers, tant si venen a títol particular com a través d’una agència», de manera que enguany serà a partir de mitjan agost que es podrà treure màxim profit de la nova entrada turística que s’aplica des del maig.

Més enllà d’aquest cobrament, fonts de l’Abadia valoren els bons resultats que diuen que està tenint el control de l’aforament amb entrades de reserva prèvia (siguin gratuïtes o no), perquè ajuden a «ordenar» i a evitar cues innecessàries. La mesura es va reforçar a partir dels bons resultats que va tenir durant la pandèmia.