Entrevista. Ferran Verdejo Vicente | Ferran Verdejo Vicente. Diputat bagenc al Congrés. Aquest politòleg de 26 anys que acaba de votar per primer cop com a diputat és un dels tres més joves de la cambra que es va constituir ahir a Madrid, i per aquest motiu va ser un dels secretaris de la mesa d’edat. És secretari d’organització de les JSC i regidor a l’oposició a Cardona, el seu municipi

«Encara no he pensat si usaré el català als debats parlamentaris»

«Tinc arguments a favor de digitalitzar i agilitzar la dinàmica de les sessions parlamentàries com la d’aquest dijous, però també m’agrada el toc de solemnitat i romanticisme que tenen»

Ferran Verdejo a la tribuna del Congrés, actuant com a secretari de la mesa d’edat | CONGRÉS DELS DIPUTATS

Ferran Verdejo a la tribuna del Congrés, actuant com a secretari de la mesa d’edat | CONGRÉS DELS DIPUTATS / X.D. manresa

Xavier Domènech

Xavier Domènech

El cardoní Ferran Verdejo s’ha estrenat com a diputat amb una funció molt visible: secretari de la mesa d’edat i encarregat, amb les altres dues secretàries, de passar llista des de la tribuna a les successives votacions. «Imposa veure’t al davant de tots els diputats i diputades, però m’he sentit molt acompanyat, m’ho han fet fàcil».

Satisfet pel resultat de les votacions, suposo...

Molt satisfet, perquè una mesa progressista és un primer pas important cap a la majoria de govern.

Havia estat abans a l’hemicicle?

No, hi he entrar per primera vegada per aquesta sessió.

Ha dit allò de «me l’imaginava més gran»?

De fet ja sabia que tindria aquesta impressió perquè al Parlament de Catalunya passa el mateix. A la tele semblen més grans.

I quan ha entrat...

De seguida m’he fixat en els forats de bala del sostre [del cop d’Estat del 23 de febrer del 1981]. Sabia que hi eren, altres diputats m’havien dit que també va ser el primer en que es van fixar. Et fan pensar en la història que guarden aquestes parets, i et fa sentir petit.

Aclaparat per tota la història que s’ha fet i tota oratòria que s’ha dit sota aquella volta.

I pel que s’ha legislat, i pel que s’ha avançat en drets que ens toquen a tots i a totes. Ser-hi és un honor i un privilegi.

Ja sap a quines comissions anirà i si tindrà càrrec en alguna?

Encara no n’hem parlat. Pel meu origen bagenc m’agradaria treballar en qüestions a favor del territori i la seva dinamització.

Els novells tenen algun tutor o mentor veterà assignat?

No cal, els del PSC ens coneixem tots i m’he sentit acompanyat des del primer moment.

Ja que la presidenta Armengol diu que ho permetrà, parlarà català als debats?

Encara no ho sé. Dependrà del tema, del moment... De fet, encara no hi he pensat.

[object Object]

S’ha estrenat llegint cinc vegades una tercera part de la llista completa dels 350 diputats...

A la primera és la que he passat més nervis, les altres ja em sentia més segur. La nit anterior vaig estar repassant els cognoms bascos, que eren pels que més patia.

S’hauria d’agilitzar la dinàmica d’aquesta sessió?

Tinc arguments a favor de digitalitzar i agilitzar la dinàmica, però també m’agrada el toc de solemnitat i romanticisme parlamentari.

Pateix pensant que d’aquí a dos mesos s’haurà de tornar a guanyar la candidatura i l’escó, si es repeteixen eleccions?

No pensem en cap moment en una repetició electoral perquè sabem que existeix una majoria progressista, i la votació de la mesa encara ens dona més esperances.