Monistrol de Montserrat recupera el pubillatge en l'inici de mandat del PP

El govern dels populars ha decidit reinstaurar la tradició després de 17 anys sense proclamacions

Pubillatge del 2007 de Monistrol de Montserrat, l'últim any que n'hi va haver

Pubillatge del 2007 de Monistrol de Montserrat, l'últim any que n'hi va haver / Arxiu/AJUNTAMENT DE MONISTROL DE MONTSERRAT

Lluc Grandia

Monistrol de Montserrat recuperarà les figures del pubillatge el pròxim 10 de setembre a dos quarts de vuit del vespre, en un acte que se celebrarà a la plaça de la Font Gran, en el marc dels actes de la Diada, i que comptarà amb l’assistència d’hereus i pubilles d’arreu de Catalunya. L’últim cop que es va fer una proclamació en aquest municipi va ser l’any 2007 i ara, el nou govern del Partit Popular ha decidit tornar a escollir hereu i pubilla.

La seva alcaldessa, Núria Carreras, ha explicat que «jo mateixa vaig ser dama, entre els anys 2001 i 2003, i nosaltres ja portàvem al programa que volíem recuperar tradicions nostres que s’havien perdut, com és el cas de la Revetlla de Sant Joan». Carreras ha agraït la col·laboració de l’entitat Foment de les Tradicions Catalanes i també antics membres del pubillatge de Monistrol, així com del pubillatge vigent de la Catalunya Central. Tot i no saber encara quants candidats hi haurà (les inscripcions s’acaben avui mateix) l’alcaldessa assegura que hi haurà pubilla i hereu, tot i que encara no sap si hi haurà dama i fadrí, opció que contempla. Ha assegurat que l’Ajuntament, que gestionarà directament el pubillatge, «li farà costat en tot moment» i que volen que «col·laborin i que participin de totes les activitats que es porten a terme al poble, i en altres municipis on se'ns convidi».

Foment de les Tradicions Catalanes, que coordina el pubillatge en l'àmbit de tot Catalunya, celebra la recuperació de la tradició al municipi bagenc, tal com explica el seu coordinador, el manresà Eduard Pladellorens: «Des de Foment, que hi hagi municipis que decideixin recuperar aquesta tradició ens encanta, i demostra que el pubillatge no és anacrònic, com volen fer creure altres persones, sinó encara hi ha municipis que aposten ja no només per mantenir-ho, també per recuperar-ho». 

Pladellorens ha explicat que és molt probable que Monistrol «no sigui l’últim municipi a recuperar el pubillatge» i que aviat, altres municipis de casa nostra també podrien incorporar o recuperar aquesta tradició. Això es deu, en gran part, que el pubillatge vigent de la Catalunya Central està posant-se en contacte amb múltiples municipis de les nostres comarques amb la intenció d’explicar com es viu el pubillatge avui dia, amb el suport de representants de Foment. «En el cas de Monistrol, quan els respresentants intercomarcals van comunicar que volien fer una reunió, l’Ajuntament ens va informar que recuperaven el pubillatge», explica el coordinador. «En tot cas, fer aquestes reunions ens serveix per explicar als ajuntaments que el pubillatge de 2023 no és el d’abans del 2010, quan van deixar de tenir-ne, i la funció social i representativa que volem que tingui». 

A més, comenta que, a la Catalunya Central, una de les zones amb més presència de pubillatge, és més fàcil que s’hi integrin municipis nous gràcies a la comissió i el reglament ja existent. Pladellorens ha agraït la predisposició del consistori i explica que el fet que un govern del PP aposti pel pubillatge «demostra que aquesta tradició va més enllà de la política, ja que pràcticament tenim governs de tots els partits que aposten per la tradició».

Subscriu-te per seguir llegint