Sallent obre la festa major amb un pregó d'Ampans carregat de valors

La població entra en els dies centrals de la festa major amb la doble programació oficial i de la Fumera

Olga Gili Oliva

Els membres del centre ocupacional AMPANS de Sallent han estat els protagonistes del pregó teatralitzat de la Festa Major de Sallent. Una intervenció que va tenir lloc divendres al vespre, a la plaça de l'ajuntament. Els membres d'Ampans va aprofitar el moment per donar les gràcies a la població i per destacar la importància que té per a ells disposar d'un local al centre de la vila, per`poder fer vida amb la resta de veïns. De fet, van posar molt èmfasi amb totes les facilitats que han trobat a la població des que es va obrir el centre. Ser en un lloc central i en un carrer on hi ha moltes persones que hi passen dona més visibilitat a les activitats i a la feina feta. En un dels discursos del pregó han assegurat que al centre “és com casa nostra, però realment ens passem més estona a fora que a dins”. 

Els membres d'Ampans van estar acompanyats de nombrós públic

Els membres d'Ampans van estar acompanyats de nombrós públic / Olga Gili Oliva

El grup d'Ampans van posar també de relleu "valors fonamentals" de la societat. Ho van fer amb una performance al final de l'acte. Un dels protagonistes anava explicant els valors que destacaven mentre des de la façana de l'Ajuntament es desplegaven unes lones amb els valors escrits. Uns valors, que estaven situats a sobre del balcó de l’Ajuntament, han anat des de la sensibilitat i la responsabilitat passant pel compromís i acabant pel respecte i l’empatia. 

La gratitud de retorn a la població que acull aquest centre i aquests valors eren el desplegament de la idea central del pregó, el lema, "Junts fem Comunitat". Aquesta era la frase que es podia llegir a través de les caixes, cadascuna amb una lletra de la frase, que van acabar mostrant elsmembres d'Ampans, acompanyada de la paraula "gràcies".

Els sallentins que van acudir al pregó van tenir una presència activa. A cadascú se li va lliurar un punt de llum que es col·locava al dit per, en un moment concret, encendre'l i crear una imatge plàstica en l'actuació. Era una acció molt visual i amb una certa crítica al món dels mòbils, perquè aquests punts de llum, justament, es van donar per evitar l'ús dels telèfons.

Val a dir que el pregó de Sallent, és un acte que protagonitzen aquelles persones, entitats o organismes que tenen una estreta vinculació amb el municipi i que hi participen activament. També es una plataforma per dona valor a la tasca de moltes entitats que treballen de manera altruista. L’any passat va ser el torn del dimoni de Sallent, la nova figura festiva que dona el tret de sortida a totes les festes del poble, com ja va passar en l'última edició de les Enramades. I per no perdre la tradició un cop acabat el pregó els Esvalotats juntament amb el dimoni van fer un recorregut per alguns carrers de Sallent per donar el tret oficial de la festa.

Els carrers de la part central del nucli de Sallent s'omplen de festa aquests dies amb la doble programació, la que s'articula des de l'Ajuntament i la que es munta en els espais de la Fumera, l'alternativa. Aquests primers dies ja hi ha un gran ambient amb activitats a molts espais diferents, a la plaça del pare Claret, a la de la Verdura, al carrer Guimerà, a cal Teia, a espais de l'antiga Fàbrica Vella o a la casa Torres Amat.