Les residències canines experimenten un augment de la demanda després de la pandèmia

Els establiments vacacionals per a gossos diuen que ho tenen tot complet durant els mesos d’estiu i que cada vegada tenen més clients en temporada baixa

Lluc Grandia

Qui diu que un gos no pot tenir les seves pròpies vacances? Molts hotels prohibeixen l'entrada als animals, i tothom qui vulgui marxar amb avió també té complicat el transport caní. Molta gent opta per deixar-los amb algun familiar o algun cuidador particular, però cada vegada estan més de moda les residències canines, un model que fa anys que existeix, però que recentment ha crescut, en oferta i en demanda, a les nostres comarques. Són espais on els gossos passen les vacances mentre els seus amos són fora. Cada una té les seves característiques, però la gran majoria tenen un tret en comú: durant les vacances, pengen el cartell del «tot complet». Sobretot a l'estiu, quan la gent marxa més. Després de la pandèmia, han notat un augment de la demanda, tot i que en general ja era alta abans. Durant el confinament, molta gent va comprar o adoptar gossos, i malgrat que el turisme no s'ha refet del tot, ja es comença a notar progressivament aquest augment. Un cop acabat l'estiu, baixa molt la demanda, però mai estan buits, i més ara, ja que molta gent opta per fer les vacances fora de temporada.

A Balsareny, ubicada lluny del nucli de població, trobem els Tres Pins, una de les primeres residències canines de la comarca. L’any 1988 van començar a fer aquesta funció, i actualment hi han sumat serveis d’ensinistrament a gossos, i fins i tot cursos perquè els animals puguin participar dels grups de rescat de la Creu Roja. Des dels Tres Pins asseguren que han ensinistrat a més de 360 gossos per fer aquestes tasques. Les èpoques que tenen més demanda són a l’agost, però també setmana Santa, per les vacances, i la revetlla de Sant Joan, ja que és una zona apartada i no se senten els petards. En altres èpoques de l’any, tot i que l’afluència és molt menor, també es troben amb propietaris que ho necessiten, sigui per un viatge o per una emergència. Des de la perspectiva de qui porta 35 anys en el negoci de les residències canines, opinen que, tot i que segueixen tenint molt bona acollida i acostumen a omplir en les dates assenyalades, ha baixat una mica el nombre de clients, tot i l’augment de la demanda, per un augment de l'oferta, sobretot en els últims anys.

El Centre Caní Jonatan Zafra va obrir ara farà nou anys, com a una continuació del club esportiu social especialitzat en gossos que ja feia anys que treballava pel benestar caní. Zafra és un expert en gossos que fa anys que es dedica a domar, educar i cuidar aquests animals i, quan va obrir l’actual espai on està, situat als afores de Viladordis, a Manresa, no va dubtar a fer una residència canina. Després de la pandèmia, explica, «la gent té més ganes de sortir» i ha notat un augment de la demanda, sobretot a l’estiu, Nadal i als ponts, on diu que «si tingués una altra residència com aquesta, també l’ompliria». Té tot l’estiu ple.

L’any 2003, una parella aficionada al múixing va veure que les residències canines no estaven adaptades a la realitat dels gossos d’avui en dia, i van decidir començar un projecte innovador, l’Hotel Caní el Vilà, situat a mig camí entre Calders i Monistrol de Calders, en plena natura. Les 50 places aproximades que tenen queden plenes durant tot l’estiu, quan tenen més feina, tot i que per Setmana Santa i Nadal també acostumen a penjar el cartell de complet, així com a la nit de Sant Joan, gràcies a la seva ubicació allunyada de nuclis urbans. Diuen que, arran que no tenen els preus més econòmics (entre 27 i 36 euros la nit), hi ha qui els hi deixa per una estada curta, d’uns 2-3 dies, i n’hi ha que s’allarguen fins a les dues o tres setmanes. El més habitual són uns 10-15 dies. També expliquen que, des de la pandèmia, han mantingut la demanda d’altres anys en èpoques punta, però l’han augmentat considerablement en els mesos que no hi ha vacances, cosa que ho relacionen amb un augment de gossos i també en què «cada vegada ens coneix més gent i qui ve repeteix perquè en queden molt satisfets».

Fa uns deu anys, va obrir el Dog Educat, una guarderia i residència de gossos al Poal, als afores de Manresa. Eren una parella aficionada als gossos, i van fer cursos d'educació i ensinistrament de gossos, però van veure que no era suficient per la feina que volien fer i, des de fa uns anys, tenen un terreny on cuiden els gossos, sigui només durant el dia o bé durant diversos dies. A més, molts dels gossos amb els quals treballa també hi són perquè els puguin educar, ja que sovint són gossos que a casa estan sols i, per tant, acaben passant molts dies a la residència. «D’aquesta manera, durant l’agost, la Setmana Santa i els ponts se’ns omple la residència, i la resta de l’any ho fa la guarderia», expliquen. A més, relaten que aquestes dinàmiques coincideixen molt amb els calendaris escolars, ja que, quan hi ha escola, molts més gossos només es queden durant el dia. Posteriorment a la pandèmia, tot i no notar gaires canvis en el volum de demanda en cap dels casos, sí que van veure un repunt, molt al principi, en haver d’educar gossos que s’havien acostumat a estar a casa amb tota la família durant el confinament i, posteriorment, havien hagut de passar més estones sols. També relaten que no van haver de tancar durant el confinament, ja que seguien cuidant dels gossos dels treballadors essencials i, per tant, la caiguda de la demanda no va ser tan acusada, tot i que de seguida van recuperar el volum de feina i van notar un augment de gossos adoptats durant la pandèmia que necessitaven una educació per socialitzar i tornar a adquirir dinàmiques perdudes durant el confinament.

Clients fidels

Les residències canines del Bages estan allunyades dels nuclis de població i totes tenen un espai privilegiat. Això crea que els clients, que poden venir d'arreu de Catalunya, siguin fidels i, un cop han anat a una residència, no acostumin a canviar d'establiment.

Als Tres Pins, de Balsareny, acostumen a acollir tota mena de gossos. Els de races perilloses són habituals, ja que és de les poques residències que n'accepten, però el fet que els gossos no interactuïn els uns amb els altres fa que totes les races hi puguin conviure tranquil·lament.

La residència canina Jonatan Zafra té clients de tota mena, però generalment són gossos de races de mides mitjanes, que són amb les que més ha tractat, i també amb gossos molt actius, que els hi agrada molt moure’s i que els seus propietaris «tenen por que, en altres llocs, no es mouen prou». Sempre s’intenta reduir l’ansietat de l’animal. «Són gossos que ja de per si estan preocupats per la separació, ells no ho entenen, i si els deixes tancats encara tindran més ansietat. No m’agrada arribar i sentir als gossos bordar d’ansietat». Tot i que la majoria de clients són de les nostres comarques, especialment entre els quasi 200 socis del club esportiu social que també confien en ell per deixar-li els gossos, també té gent de tot Catalunya que li venen a deixar els gossos, ja que «estem en un lloc de pas per la gent de l’interior que va a la platja i a la inversa». Hi ha vegades que li arriben gossos que no socialitzen amb els altres i que tenen problemes amb els seus amos «i al cap de vint minuts estan jugant com si res amb els altres gossos, els propietaris no es creuen que siguin els seus animals».

A l'Hotel Caní el Vilà, tenen uns amos que, segons expliquen, «a l’hora de deixar els seus gossos s’ho miren molt, pel fet que no els volen deixar a qualsevol lloc. Molts cops venen aquí, i veuen com s’ho passen bé, com estan ben cuidats, i es queden més tranquils». La majoria que de clients, «un 80%», són de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, que l’escullen per la ubicació de l’espai, al bell mig de la natura, tot i que també tenen clients de les comarques centrals, de Girona i fins i tot d’Andorra. Expliquen que tenen un servei de recollida i retorn dels animals a casa seva amb vehicles adaptats que, sobretot en clients de l’AMB, és força utilitzat. 

Al Dog Educat, al Poal de Manresa, expliquen que tenen gossos de totes les races i que els clients, tot i que tenen de tot, són habituals les persones que treballen, principalment en els casos de guarderia, i en residència es troben una mica de tot. Tenen un client fidel, ja que els gossos acostumen a passar molt temps amb els professionals i aleshores ja estan adaptats.

La nova Llei de Benestar Animal tindrà requisits concrets per als gossos

El divendres 29 de setembre entrarà en vigor la nova Llei de Benestar Animal, que preveu ser més estricte en el control i la tinença d’animals, entre ells, els gossos. Aquesta llei va aprovar-se el 29 de març. Entre d’altres, aquest nou text obliga els propietaris a no poder deixar més de 24 hores sols els gossos (72 en el cas de la resta d’animals). 

Els gossos i gats només podran ser venuts per criadors amb els permisos corresponents, i no podran ser venuts en botigues com la resta d’animals. Queda totalment prohibida la venda d’animals per internet, així com sacrificar animals per motius econòmics (només podrà ser en cas de salut).

També relacionat amb la salut, els gats hauran d’estar esterilitzats a partir del mig any de vida, i tant gats com gossos hauran de portar microxip. Una de les mesures més importants i que tindrà efecte en els gossos, i també una de les més controvertides, serà que tots els cans hauran de tenir una assegurança de responsabilitat civil perquè si algun gos causa danys, el damnificat s’asseguri que serà indemnitzat. I relacionat amb els gossos, ara tots els propietaris d’aquests animals, n’hagin tingut amb anterioritat o no, hauran de fer un curs sobre la tinença responsable amb la intenció que els animals estiguin ben cuidats. Aquest últim punt no es entrarà en vigor immediatament, ja que no estan definits els temes dels quals ha de tractar aquesta formació.

A més, la llei preveu que un futur proper (un màxim de dos anys) s’ha d’aprovar un llistat d’animals que es puguin tenir a casa, i es prohibirà la tinença d’animals que, fins ara, eren considerats «de companyia». A més, la llei incentiva l’adopció d’animals en lloc de la compra.

Un dels punts que han generat més polèmica d’aquesta llei és que en queden exclosos els animals de caça, com els llebrers, que ha comportat crítiques a l’executiu.

Subscriu-te per seguir llegint