Valls i Palà consoliden la festa conjunta que rememora el passat de les colònies

El certamen se celebra aquest cap de setmana, cada dia en un dels nuclis, i ret homenatge al paper de la dona

Una de les visites guiades de la primera edició de Fabricantes

Una de les visites guiades de la primera edició de Fabricantes / ARXIU/JORDI BIEL

David Bricollé

David Bricollé

Els nuclis de Valls (Sant Mateu de Bages) i Palà de Torroella (Navàs) consoliden l’aposta per una festa que van engegar conjuntament l’any passat i que incideix en el passat històric, vivencial i identitari dels dos nuclis, aprofitant el marc idoni que ofereixen aquestes antigues colònies industrials, que preserven gran part de la seva arquitectura i de la seva essència. Hi haurà, doncs, segona edició de Fabricantes, que tindrà lloc aquest cap de setmana, amb actes d'obertura ja el divendres. La festa, inspirada i ubicada en les dècades dels 50 i 60 del segle passat, vol reviure i transmetre l’esperit de quan les colònies estaven en el seu punt àlgid d’activitat, de manera que es pugui mantenir la memòria dels que ho van viure i encara hi son.

Les visites teatralitzades i les diferents activitats programades incidiran en submergir els visitants en aquella època, en el marc que ofereixen ja de per si les dues colònies, que mantenen majoritàriament l’estructura urbana i arquitectònica amb que es van projectar i crear. Precisament, un dels elements destacats de Fabricantes és que és una iniciativa conjunta (ho promou l’Associació de colònies de Valls i Palà de Torroella) dels dos nuclis -situats en dos termes municipals diferents i que havien tingut disputes històriques- de tal manera que el programa de dissabte es desenvoluparà a Valls, i el de diumenge a Palà.

Enguany, a més, un dels actes novedosos i destacats és que es retrà homenatge al paper cabdal de la dona en la vida de les fàbriques i les colònies. Serà a través d’una exposició «Dones que filen», que ha creat l’artista Maria Chorro, que estarà ubicada a la rectoria i la inauguració de la qual serà un dels actes que obriran el certamen, divendres, just després de l’acte d’obertura, que serà la xerrada sobre «Les colònies tèxtils i el seu llegat», a càrrec de la historiadora berguedana Rosa Serra. Dos actes inicials que posen de manifest que aquest certamen va néixer, i es vol mantenir, amb un esperit no només lúdic, sinó també divulgatiu. «Dones que filen» és una instal·lació escultòrica que, a partir de la tridimensionalitat i la intervenció de 12 dones que van treballar en la industria del tèxtil a mitjans del segle passat, vol preservar la memòria històrica i genealògica a través de rèpliques de les seves mans. El context de l’obra se centra en l’experiència de dones que van treballar i viure a

les fàbriques de la colònia Valls i de Palà Vell. El projecte està format per 12 peces de resina.

La festa té la particularitat que es divideix en dos escenaris en les dues jornades que la componen. Dissabte es desenvolupa a Valls, i la jornada de diumenge a Palà. Al llarg del dos dies hi haurà fira amb parades d’artesans i productes de proximitat i visites guiades teatralitzades itinerants per cada colònia. A banda de diverses activitats tradicionals que s’aniran desenvolupant al llarg dels dos dies, totes dues jornades tindran un espectacle de cloenda. El de dissabte a Valls serà el de teles aèries «14 anys i un dia», i el de diumenge a Palà serà de dansa, «Fiblades», a càrrec dels esbarts Sant Jordi de Gironella, Dansajove de Navàs i Vila de Sallent.

La denominació de la festa, Fabricantes, juga amb la combinació de la fàbrica com a nucli central del que era la colònia, la referència al passat amb la paraula «antes» i la feminització del terme pel pes fonamental que tenia la dona en l’activitat fabril.

Subscriu-te per seguir llegint