Montserrat tanca un pelegrinatge massiu a Roma

L’audiència amb el Papa i l’actuació de l’Escolania han estat dos dels moments més destacats de l'esdeveniment

La consellera Laura Vilagrà va acompanyar a la Confraria en la commemoració dels seus 800 anys

El Papa Francesc va beneir la imatge de la Moreneta portada al Vaticà des de la Catedral de Girona

El Papa Francesc va beneir la imatge de la Moreneta portada al Vaticà des de la Catedral de Girona / VATICAN MEDIA

Redacció

La peregrinació de Montserrat a Roma amb motiu del 800 aniversari de la fundació de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, que va reunir centenars de catalans, es va tancar ahir després d’un intens cap de setmana de celebració, que ha inclòs una audiència privada amb el Papa Francesc i un concert de l’Escolania com a actes més destacats. L’esdeveniment va comptar amb la presència del director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que van acompanyar a la Confraria. Vilagrà va destacar la importància que té Montserrat «com a gran símbol del país» i per a la identitat catalana.

El moment més rellevant del pelegrinatge va ser l'audiència amb el papa Francesc en la qual hi van participar els 800 pelegrins, l’abat de Montserrat, Manel Gasch, i tots els bisbes catalans que van donar suport a la convocatòria. El Papa, que va saludar als pelegrins en català amb un «Bon dia a tots», va elogiar la tasca de difusió mariana que ha fet la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat durant 800 anys. Com a mostra d’aquest reconeixement va atorgar a la patrona de Catalunya la Rosa d’Or, una distinció pontifícia que distingeix en ocasions especials a les marededéus. També va beneir la imatge portada al Vaticà des de la Catedral de Girona i que va presidir el pelegrinatge.

El concert de l’Escolania a la Basílica de Sant Pau Extramurs a Roma va ser també un dels moments més destacats del pelegrinatge que l’Abadia de Montserrat va organitzar a Roma. La celebració va comptar també amb una ballada de sardanes, on es va estrenar una peça dedicada al papa Francesc composta per Valentí Miserachs, i la inauguració de l’exposició fotogràfica «Verge Serena», ubicada al claustre de la Basílica de Sant Pau Extramurs. La mostra, organitzada des de la Delegació del Govern a Itàlia amb la col·laboració del Museu de l’Abadia de Montserrat, és un recull de fotografies de la Patrona de Catalunya, venerada arreu del món.

Des d’Itàlia, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va assegurar que «Montserrat és el gran símbol del nostre sentiment de país, un sentiment molt arrelat com a part d’un projecte de construcció nacional». Durant el viatge institucional que va fer a Roma per acompanyar la Confraria Vilagrà va destacar que «Montserrat és el nostre orgull, és l’epicentre del sentiment d'identitat catalana. Montserrat no és només una muntanya, sinó una expressió viva de la nostra història i cultura mil·lenària». En aquest sentit, la consellera va afegir que Montserrat representa també «els nostres valors com a poble acollidor i generós» i, alhora «refugi, símbol de resistència i solidaritat en els moments més importants i complicats de la nostra història».

Una missa a Santa Maria la Major presidida per l'abat de Montserrat, Manel Gasch, ha tancat aquest matí el pelegrinatge de les confraries de Montserrat a Roma. A banda de la commemoració d’aquests 800 anys de la Confraria de Montserrat, l’Abadia també es prepara per celebrar el seu mil·lenari el pròxim 2025. Es considera una ocasió per potenciar la projecció del Santuari, que ja és una de les visites turístiques més consolidades a Catalunya i una de les rutes més sagrades pels devots d’arreu del món.