La tradició remeiera centrarà aquest cap de setmana els Embarrats de Sant Joan

La festa incorpora noves recreacions teatrals i recupera les activitats amb les escoles  

Presentació d'Embarrats a fàbrica Burés, aquest dimarts

Presentació d'Embarrats a fàbrica Burés, aquest dimarts / Queralt Casals

Queralt Casals

Queralt Casals

El municipi de Sant Joan de Vilatorrada es troba immers aquesta setmana en les activitats prèvies al voltant de la fira Embarrats, que recorda el seu passat industrial i la vida a la llera del riu Cardener a principi del segle XX. La festa, que aquest cap de setmana celebrarà l’onzena edició, es dedica aquest any al món de les trementinaires i les herbes remeieres. Com a novetat, incorpora escenes teatrals noves, com un circ ambulant, i recupera les activitats amb les escoles.

L’engranatge dels Embarrats de Sant Joan ja roda des d’aquest dilluns, però serà aquest cap de setmana quan viurà els actes principals. La festa, que cada any gira al voltant d’una temàtica diferent, es dedica a les herbes remeieres i les trementinaires, «aquelles dones que durant molt temps anaven amunt i avall carregades d’herbes que feien servir per guarir mals i danys de la gent», segons ha explicat el director d’Embarrats, Miquel Riera, durant la presentació de la fira que, ha assegurat, «és un projecte de poble», que mou més de 150 persones.

Aquest any hi haurà escenes de carrer noves, com un circ ambulant o un grup de remeieres, que se sumaran a d’altres ja tradicionals com la de les bugaderes, l’escola de minyones i minyons, els músics de carrer o l’habitual Consagració de l’Església amb el bisbe Torres i Bages i la processó, que farà un recorregut per la fira. També s’ha remodelat la festa de cloenda, que incorpora projeccions a la façana de Cal Gallifa i música de corrandes.

Entre les novetats destaca també que es recuperen les activitats amb les escoles del municipi. Segons Riera, «des de les escoles s’ha de fer pedagogia de la festa i de la història de Sant Joan perquè la canalla és el nostre futur i difícilment s’estima allò que no coneixes». Per això, des d’aquest dimecres i fins divendres, els més menuts coneixeran la festa amb un conte contes basat en l’Auca d’Embarrats i els més grans participaran en un joc de pistes al voltant de la fàbrica «on es podran posar a la pell d’aquells nens i nenes de la seva edat que el 1920 ja haurien deixat les escoles per anar a treballar a les fàbriques».

Difusió del patrimoni industrial

Les visites teatralitzades al voltant de l’espai industrial del municipi es mantenen com un dels principals atractius de la festa que, en aquesta ocasió, tindran com a protagonistes les trementinaires i que preveuen reunir unes 800 persones, entre divendres i dissabte. L’itinerari guiat per grups tindrà 10 escenes per tot l’espai industrial. Les visites es faran cada 30 minuts, de 2/4 de 7 de la tarda a les 10 de la nit, amb inici al pati de la xemeneia de Cal Gallifa. D’altra banda, el diumenge, hi haurà les visites guiades de caràcter històric a la fàbrica Burés i el canal.

Reorganització de l’espai firal

En aquesta edició, també hi haurà una reorganització de la zona firal i s’ha apostat per la creació d’un espai específic, al carrer i Passeig del Riu, dedicat als oficis de principi del segle XX, amb artesans com el matalasser o l’elaborador d’aiguardents. La mostra de comerç local i entitats es concentrarà al carrer Vilaseca i la fira disposarà també de l’Envelat-Taverna, al pati de la Ludoteca, amb propostes gastronòmiques i musicals.

Entre els actes previs a la fira, aquest dimecres a Cal Burés, hi haurà el sopar a la fàbrica cuinat en directe pel xef santjoanenc Diego Alías Borjas i el seu equip de Ca l’Amador, amb un menú de l’època amb tocs de modernitat.