L’advocacia i el secret professional

El secret professional garanteix els principis de confiança, llibertat, independència i transparència durant la defensa del client

El secret professional és un dret i un deure de l'advocat

El secret professional és un dret i un deure de l'advocat / Freepik

Redacció

L’actuació professional de l’advocat o de l’advocada s`ha d’ajustar en tot moment als principis de confiança, llibertat, independència i transparència fent realitat el dret a la defensa del client així com el dret a la tutela judicial efectiva que està regulat a l’article 24 de la Constitució.

La confiança entre un client i el seu advocat o advocada cal que sigui recíproca i aquesta es teixeix, fonamentalment, entre d’altres pilars, en el secret professional i la confidencialitat en les relacions que mantenen.

Així el secret professional és configura com un dret i un deure del professional de l’advocacia i per raó del secret professional es limita l´ús de la informació reservada rebuda del client que es desitji excloure del coneixement de tercers. Així, per exemple, si un client confessa la comissió d’un delicte a un professional de l’advocacia, aquest no té l’obligació de comunicar-ho a les autoritats i està legalment protegit en la seva discreció, no podent ser obligat a declarar sobre fets o notícies que conegui per raó de qualsevol de les modalitats de la seva actuació professional. I el professional de l’advocacia tampoc podrà, comunicar a les autoritats que un client seu ha comès un delicte, perquè vulneraria el secret professional.

Però també, el deure de secret i confidencialitat s’estén a les comunicacions i a la informació rebuda del professional de l’advocacia contrari i del seu client o clienta sobre fets i notícies que a aquells interessi excloure del coneixement de tercers. En aquest sentit, als efectes de facilitar l’assoliment d’acords entre dues parts, els seus respectius advocats o advocades poden mantenir reservades les seves comunicacions, i aquestes no es poden desvetllar en un procediment judicial ni en qualsevol altre àmbit.

Tanmateix el secret professional es pot aixecar en els supòsits següents: quan el manteniment del secret pugui causar una lesió notòriament injusta i greu al professional de l’advocacia o a un tercer; quan el professional de l’advocacia sigui autoritzat de manera expressa pel titular de l’àmbit de la informació reservada; o en processos disciplinaris col·legials o d’honoraris. La junta de govern del Col·legi d’Advocats de Manresa pot concedir l’aixecament del secret quan el titular de l’àmbit de la informació reservada no ho faci i sempre que es compleixin els requisits per a fer-ho, és a dir, que el seu manteniment pugui causar una lesió notòriament injusta i greu al professional de l’advocacia o a un tercer.

La junta de govern del Col·legi d’Advocats de Manresa vetlla pel compliment del dret i el deure de secret professional i protegeix els professionals de l’advocacia quan aquest compliment pugui estar amenaçat i també intervé en qualsevol pertorbació que hi pogués haver. Així, si hi haguessin actuacions policials o judicials que afectessin un professional de l’advocacia, el degà o degana, a petició d’aquells haurà d’assistir a les diligències, a fi de vetllar per la salvaguarda del secret professional.

La junta de govern del Col·legi d’Advocats també podrà obrir expedients sancionadors als professionals de l’advocacia que infringeixin el seu deure de secret professional quan en tingui notícia, podent qualificar-se les infraccions per vulneració del deure de secret professional en determinats casos com a molt greus i amb la previsió de sancions molt greus per l’infractor.