Santpedor té la compra del celler cooperatiu pendent d’un canvi urbanístic

L’Ajuntament també espera encara l’informe de la Generalitat que validi l’operació econòmica

Edifici del Celler Cooperatiu del Sindicat de Pagesos de Santpedor

Edifici del Celler Cooperatiu del Sindicat de Pagesos de Santpedor / ARXIU/A.V.

David Bricollé

David Bricollé

La compra per part de l’Ajuntament de Santpedor de l’edifici històric del Celler Cooperatiu, actualment propietat del Sindicat Agrícola, es podria endarrerir a causa d’un canvi urbanístic que ha de facilitar el trasllat de l’activitat, tot i que a principi d’estiu semblava una operació molt encarrilada (el 2021 el consistori ja va aprovar una modificació de crèdit per disposar dels recursos per afrontar la compra). La voluntat clara de l’Ajuntament és incorporar aquest edifici centenari, que amb els anys i els creixements urbanístics ha acabat quedant molt cèntric, per incorporar-lo com a equipament municipal, i hi ha un acord amb el sindicat per fer-ho possible. En aquests moments, però, hi ha dos factors que el tenen encallat.

El de més envergadura és un canvi urbanístic. En l’últim ple municipal els dos grups que són a l’oposició, Santpedor És Un Altre Món (SEAM) i la CUP, van fer sengles preguntes sobre quina era la situació, i en especial la cupaire Aina Fernández es va interessar per aquesta modificació pendent. El regidor d’Urbanisme, Josep Illa, va explicar que la voluntat de la cooperativa vol seguir amb la part d’activitat que encara manté, «i si no es continua en l’emplaçament actual, la qual cosa sembla convenient per totes les parts per les molèsties reiteratives que causa als habitatges adjacents, llavors s’ha de resoldre amb una modificació puntual del Pla Urbanístic». Aquestes modificacions, va subratllar Illa, han de respondre «a un interès públic, no discrecional», i en aquest cas, segons va dir, «l’interès de la cooperativa és el d’ocupar un espai concret, un sòl no urbanitzable (actualment està en sòl industrial)». Aquesta situació requereix una tramitació «important» de modificació del planejament i, segons va detallar el regidor, «no és pot fer a l’ús d’una peça concreta, perquè això seria incomplir amb la normativa urbanística i alterar la situació en benefici d’unes persones».

Davant d’aquesta situació, Josep Illa va explicar que «es va parlar específicament amb la comissió territorial d’Urbanisme per tal de donar una possible solució a aquest canvi d’emplaçament, es va veure bé que en una zona concreta del camí de Mas Llussà i Serrat Blanc era possible plantejar aquesta modificació i que s’hi podia veure interès públic». Un interès que quedaria justificat pel fet de poder treure activitat industrial (la del sindicat) d’una zona que ha acabat envoltada d’habitatges, i alhora permetre que tingui continuïtat en una zona que li sigui adequada. Illa va concretar que «aquesta modificació està plantejada i la comissió la va veure bé en els termes que es definís una zona àmplia i que hi hagués compensacions quant als canvis de sòl que s’han de produir, i estem pendents d’iniciar aquesta modificació».

Per la seva banda, l’alcalde santpedorenc, Agustí Comas, va explicar que «ara mateix no podem posar una data concreta de formalització de la compra perquè hi ha uns condicionants». A banda de la modificació urbanística, va fer referència a l’informe que ha de formalitzar el Departament de Patrimoni de la Generalitat, «perquè quan un ajuntament ha de comprar un bé patrimonial per un valor superior a 100.000 euros, com és el cas, es requereix aquest vistiplau, que no és vinculant, però sí preceptiu».

L’edifici del Celler Cooperatiu és una nau rectangular coberta amb encavallada de fusta i planxes de fibrociment a dues vessants. La nau central es manté intacta des de la dècada dels 80, quan el celler va cessar l’activitat, mentre que les naus laterals continuen funcionant, una acull les oficines del Sindicat i a l’altra s’hi concentren els locals d’algunes entitats del poble.

Subscriu-te per seguir llegint