El conseller Nadal visita i destaca el treball de recerca de la Fundació Alícia

El titular de Recerca i Universitats ha fet un recorregut per les instal·lacions de l’entitat situades al conjunt històric de Sant Benet de Bages

El conseller Nadal (segon per la dreta) durant la visita d'ahir a la Fundació Alícia

El conseller Nadal (segon per la dreta) durant la visita d'ahir a la Fundació Alícia / GENCAT

Redacció

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha visitat aquest matí la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, que enguany celebra el seu 20è aniversari, dedicada a la recerca, la creació i la divulgació de coneixement per millorar la salut i els hàbits alimentaris de les persones.

El conseller ha destacat la importància «d’estendre la recerca també en un àmbit d’aplicació tan universal com el de l’alimentació saludable, una autèntica medicina culinària, sostenible i també adaptada a les diverses cultures i diverses situacions vitals». El titular de Recerca i Universitats ha posat en relleu també «les activitats d’estudi, desenvolupament tecnològic i transferència de coneixement de la Fundació Alícia, així com la seva tasca de foment empresarial i formació i divulgació». El conseller també ha ressaltat la dimensió d’innovació de l’entitat, que treballa en col·laboració amb empreses agroalimentàries en el desenvolupament dels nous productes.

El conseller Nadal (a la dreta) durant la visita d'ahir a la Fundació Alícia

El conseller Nadal (a la dreta) durant la visita d'ahir a la Fundació Alícia / GENCAT

Amb l’objectiu de seguir-hi fomentant la recerca, el Departament va aprovar el passat mes de juny l’aportació econòmica de 100.000 euros a la Fundació Alícia amb l’objectiu de finançar les seves despeses de funcionament durant l’any 2023. Un suport que, defensa, «està en sintonia de l’objectiu del Pacte Nacional per la Societat del Coneixement d’enfortir els centres de recerca i garantint-los un finançament adequat, entre d’altres finalitats, així com en la línia de la fita de la Llei de la ciència de situar la recerca, el desenvolupament i la innovació entre les prioritats polítiques, socials i econòmiques de Catalunya».

Després del recorregut per les instal·lacions de la Fundació, situades al conjunt històric i monumental de Sant Benet de Bages, a Sant Fruitós, Nadal ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada per la directora tècnica Elena Roura, en què ha conegut les línies d’actuació i projectes més rellevants en relació amb la gastronomia i la innovació, entre d’altres. Han acompanyat el conseller en la visita els membres del Consell de Direcció del Departament de Recerca i Universitats, conformat pel secretari general, Joaquim Nin i Borredà; la directora general d'Universitats, Victòria Girona Brumós; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; la directora general de Transferència i Societat del Coneixement, Laia Arnal i Arasa, i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Laura Roman Martín, entre d'altres.

Vint anys de treball

La Fundació, creada l’any 2003, és un centre de recerca en cuina i sense ànim de lucre que gestiona i promociona el Centre Internacional de Cultura de l'Alimentació i Recerca Gastronòmica. Amb la finalitat de treballar en favor d’una alimentació saludable i sostenible, genera i transfereix coneixement a empreses i entitats perquè el puguin aplicar. A més la Fundació Alícia impulsa accions de divulgació per a professionals, famílies i escolars, en les quals s’aprèn i s’experimenta de manera lúdica sobre cuina, innovació, hàbits saludables i patrimoni agroalimentari.

Per dur a terme les activitats, Alícia s’estructura en tres àmbits funcionals: recerca gastronòmica i científica, salut i bons hàbits alimentaris i patrimoni alimentari.

La Fundació, adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, està participada majoritàriament per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Recerca i Universitats, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Especial.