Castellbell apuja el 12,69% l’IBI i congela la taxa de deixalles per al 2024

El govern calcula que recaptarà 118.000 euros addicionals per la contribució, amb una mitja de 50 euros més per rebut  

Un moment del ple de l'Ajuntament de Castelbell de dijous al vespre

Un moment del ple de l'Ajuntament de Castelbell de dijous al vespre / AJUNTAMENT DE CASTELLBELL

Redacció

L’Ajuntament de Castellbell i el Vilar ha aprovat dijous les ordenances fiscals per a l’any que ve, en què destaca l’augment de l’IBI en un 12,69% (fet que suposa 50 euros anuals de mitjana en el rebut del contribuent) i la congelació de la taxa d’escombraries. Les ordenances han estat aprovades amb els vots favorables de l’equip de Govern (Sumem per Castellbell) i els vots en contra de l’oposició (PSC), a qui es van avançar les modificacions de les ordenances fiscals en una reunió mantinguda aquest dilluns a la tarda a l’Ajuntament.

L’executiu castellvilarenc calcula que recaptarà 118.000 euros addicionals amb aquest augment de l’IBI que, segons ha exposat, «permetran actualitzar diferents serveis municipals pendents de licitar i que han quedat desactualitzats amb el pas dels anys». Posa com a exemple els serveis de neteja d’edificis municipals, l’enllumenat públic, manteniment de jardins, prevenció de riscos laborals i recollida de deixalles, entre d’altres. L’Ajuntament també preveu la incorporació d’una nova mestra a l’escola bressol municipal.

Es bonificarà l’impost de construccions, instal·lacions i obres fins a un 95% en aquells equipaments que es considerin estratègics

Pel que fa a l’Impost sobre béns immobles (IBI), Castellbell i el Vilar aplicarà un coeficient del 0,63 amb la voluntat d’actualitzar els ingressos per aquest concepte. El coeficient vigent fins ara se situava en el 0,55, una xifra que es mantenia des del 2018. L’equip de govern posa en relleu que, tot i l’augment, aquest nou coeficient «es manté per sota de la mitjana que apliquen els municipis de l’entorn». En el marc d’aquest impost, el consistori reduirà els descomptes per a les instal·lacions solars fotovoltaiques que afecten l’IBI. La reducció passarà del 50% que aplicava fins ara a un 30% de la quota amb un màxim de 1.000 euros i passarà a ser vigent durant tres anys (en lloc de cinc) a partir de l’any vinent. L’Ajuntament manté sense canvis la taxa d’escombraries l’any vinent i també altres impostos com poden ser els guals o les plusvàlues, «amb la voluntat d’aplicar una política de moderació fiscal».

L’alcalde de Castellbell i el Vilar, Adrià Valls, argumentava que «la inflació, l’increment del preu dels combustibles i dels costos de personal de l’Ajuntament ens han situat aquests darrers anys amb l’obligació d’actualitzar la recaptació en matèria d’IBI per fer front a les despeses actuals».

Més bonificacions

L’Ajuntament ha aprovat incloure algunes novetats en les bonificacions, entre les quals la reducció del 25% de la taxa que han de pagar els paradistes, amb la voluntat de potenciar el mercat setmanal, i la introducció d’un descompte del 50% per aquells vehicles amb una antiguitat superior als 25 anys. A més, els vehicles de zero emissions i ecològics mantenen la bonificació del 50% de l’impost dels vehicles de tracció mecànica. Pel que fa a l’ordenança reguladora de l’Impost de construccions, instal·lacions i obres es passa d’una bonificació del 50% al 95% per a aquells equipaments que es considerin estratègics per al municipi com pot ser la construcció del futur institut.

Pel que fa a la llicència d’obres d’aquelles construccions que incorporin sistemes d’obtenció d’energies renovables, com poden ser les plaques solars fotovoltaiques, el consistori redueix la bonificació del 95% al 50% perquè es considera que empreses i particulars ja obtenen descomptes d’altres administracions.