Mor a Sant Vicenç una de les persones més grans del Bages

Emília Giralt Costa, per qui s'ha fet la cerimònia de comiat aquest dilluns al matí, tenia 103 anys

Emília Giralt (asseguda), en una imatge del 2020, quan se li va lliurar la placa de centenària

Emília Giralt (asseguda), en una imatge del 2020, quan se li va lliurar la placa de centenària / ARXIU/AJ SVC

Redacció

Sant Vicenç de Castellet ha acomiadat aquest dilluns al matí la que ben segur era una de les persones més grans del Bages. Es tracta d’Emília Giralt Costa, que ha mort aquest diumenge a l’edat de 103 anys. Possiblement, Giralt seria la dona més vella de la comarca, tot i que no hi ha un registre estadístic permanent on es pugui comprovar. Cal recordar que tot just fa poc més d’un mes va morir a Manresa Llúcia Heras Izal, que va néixer el dia 2 de març de l'any 1917. Tenia 106 anys i vivia a la Residència Mutuam de les Escodines, barri on va residir durant tota la seva llarga vida d'ençà que va arribar a la capital del Bages. Heras era la dona més gran de Manresa i, possiblement, del Bages en aquell moment.

Emílía Giralt Costa, vídua de Josep Amorós Ribera, va celebrar el seu centenari l’agost del 2020 (els complia el dia 22). Tot i que aquest aniversari se li va escaure en plena pandèmia, l’Ajuntament li va poder retre l’homenatge particular que es fa habitualment en aquests casos. Van ser la llavors alcaldessa Adriana Delgado, i el regidor de Benestar Social, Joan Baptista Costa, els que li van fer una visita en què li van lliurar una placa commemorativa i un ram de flors.

La família d’Emília Giralt era coneguda perquè durant anys va regentar una petita bodega i establiment d’alimentació al carrer Gran, un dels pocs establiments que durant dècades obria els diumenges i festius al poble.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), a 1 de gener d’aquest any hi havia a Catalunya un total de 2.538 persones centenàries, de les quals 2.109 dones i 429 homes.