El Bages i Valladolid uneixen gastronomia i solidaritat en un sopar benèfic

Un menú degustació amb productes dels dos territoris, dijous al Mas de la Sala de Sallent, recollirà fons per investigar la Síndrome de Rett

Aida Ruiz amb la seva mare, Rosa Oller

Aida Ruiz amb la seva mare, Rosa Oller / ARXIU PARTICULAR

Jordi Escudé

Jordi Escudé

Sis restaurants slowfood del Bages, i el restaurant Trigo de Valladolid, del xef Víctor Martín i amb una estrella Michelin, s’han unit en un acte benèfic per recollir fons i destinar-lo a l’Associació Catalana de la Síndrome de Rett, una malaltia de les anomenades rares de la qual, pel que fa al Bages, com a mínim se'n coneixen casos a Cabrianes, Sant Joan i Manresa.

El sopar tindrà lloc a les 8 del vespre d’aquest dijous, 23 de novembre, al restaurant Mas de la Sala de Sallent, per iniciativa del seu propietari, Ignasi Sala, i del mateix Martín. «Feia temps que buscàvem una data per fer un maridatge conjunt, i vam voler-li buscar una finalitat solidària», explica Sala. Com que és coneixedor del cas de Cabrianes, es va proposar a la família i ho han tirat endavant. La persona afectada és Aida Ruiz, de 38 anys, que va ser diagnosticada quan en tenia un i mig, com sol passar en la majoria dels casos, segons explica la seva mare, Rosa Oller, membre de l’Associació destinatària dels diners que es recullin. Per ara, la malaltia no té cura ni hi ha tractaments específics, però sí que existeixen teràpies per ajudar a mantenir la mobilitat dels pacients i també de caràcter emocional. I és que la Síndrome de Rett, que afecta molt majoritàriament les nenes, és un trastorn neurològic infantil de base genètica que provoca una regressió progressiva a la persona afectada: «deixa de parlar, deixa de caminar, no pot fer servir les mans...", fins que sovint passa a ser depenent del tot, explica Oller. També hi pot haver un creixement retardat del cervell i del cap, convulsions, retard mental, i atacs d’epil·lèpsia. Tot plegat es deu a la mutació esporàdica d’un gen, generalment el MECP2 del cromosoma X, fonamental en el desenvolupament del cervell, segons consta en la descripció que la pròpia associació fa de la malaltia, que tanmateix no és hereditària.

57384d09 dad8 4d8e 8b5f 4dc1d1310c4b

Una de les sessions d'equinoteràpia de l'Aida, amb la seva mare / ARXIU PARTICULAR

Així doncs, l’Aida ha d’anar en cadira de rodes i fa sessions d’equinoteràpia o musicoteràpia, entre altres, per anar exercitant la mobilitat. L’Associació ajuda les famílies en aquestes sessions, i també a promoure la investigació en xarxa sobre la malaltia i la recerca de possibles solucions. Ara, rebrà una nova injecció de diners amb el sopar benèfic de dijous, que destinarà a la causa tots els diners recollits i que no s’utilitzin per pagar el cost dels productes que conformaran l’àpat, que costarà 80 euros per persona. Segons els càlculs inicials es preveia recaptar per a la part benèfica cap a un 50% del total, però tot fa pensar que el percentatge recollit serà més alt perquè «ens trobem que molts proveïdors rebaixen el preu de cost o fins i tot ens regalen el producte», diu Sala.

Un àpat amb gustos d'arreu

El sopar consistirà en un menú degustació «inusual», tenint en compte que «el farem maridant plats de Valladolid amb vins del Bages i plats del Bages amb vins d’allà», apunta Sala.

Pel que fa al menjar, es donarà una benvinguda amb pa de coca i tomàquet abans d'un aperitiu de brou del pelegrí i rosassa cruixent, i d'un Torrezno preparat pel xef castellà. D'entrants, hi haurà una terrina de conill amb crema de verdures escabetxades i coliflor, i uns raviolis de papada i trinxat amb col verda manresana i ou escalfat amb suc de rostit. Com a plats principals, es prepararà un llobarro amb moniato i cítrics i nuestro cocido, que porta tendó de vedella, bolets i miso de cigrons. Per postres hi haurà un carpaccio de carabassa confitada amb vainilla i textures de xocolata, i també pinyó, xampinyó i cafè, una proposta del restaurant Trigo. Tot plegat, es completarà amb un petit fours: un dolç de pelegrí i Ametlles de la llum.

La capacitat del local és de 200 persones, i fins aquest dilluns al migdia s’havien fet una vuitantena de subscripcions. Veient la resposta i el fet que "ens agrada poder anar fent activitats solidàries», probablement la iniciativa es repeteixi l’any que ve i fins i tot «és possible que ho elevem a un territori més ampli a través del Bages Impuls», diu Sala. Enguany, a banda del Mas de la Sala, també hi participen els restaurants bagencs Bacasis, Castelladral, Cau de l’Ateneu, Espai G. Jordi Llonbet, i Laida Restaurant