Reivindicació de l’institut de Navàs: «Portem molts anys aguantant, però arriba un moment que ja no es pot»

Famílies i alumnes lamenten que la falta de concreció per a la construcció del nou edifici dificulta el projecte

Pancarta reivindicativa a la tanca que delimita l'espai on hi ha actualment els barracons

Pancarta reivindicativa a la tanca que delimita l'espai on hi ha actualment els barracons / ACN

Lourdes Casademont/Mar Martí (ACN)

«Jo ja ho he normalitzat, és un institut de plàstic i és previsible», explica Otger Garcia, alumne de l'institut de Navàs, que des del seu naixement fa més d'una dècada està ubicat en barracons. I tot seguit enumera les incomoditats del centre. «Se sent tot: el professor de l'altra classe, quan mouen taules per un examen, cops de paret, tot». Una altra alumna, Gemma López, es queixa de les limitacions d'espai. «No és el que necessitem; tenim un institut que s'hauria de canviar i fa molts anys que aguantem, però arriba un moment que ja no es pot». Tots dos lamenten que acabaran l'etapa formativa sense tenir el nou institut.

Famílies i alumnes de l'Institut Escola de Sant Jordi de Navàs estan farts dels barracons i exigeixen al Departament d'Educació un compromís real perquè es construeixi el nou edifici. Una promesa que, segons diuen, sempre topa amb entrebancs. Porten 13 anys així i creuen que els mòduls han superat la «vida útil». Otger Garcia és estudiant de 3r d'ESO i es queixa que no es poden concentrar perquè se sent tot: «No podem fer classe així». Per part de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), Cristina Portet reclama un «institut digne» i ho compara amb portar els nens a un càmping: «Uns dies és divertit però no uns anys». Els serveis territorials d'Educació mantenen que el nou edifici és «prioritari» i que s'aprovarà en un acord de Govern «en els pròxims mesos».

Alumnes a l'interior d'una de les aules en barracons

Alumnes a l'interior d'una de les aules en barracons / ACN

Des de l'AFA asseguren estar «farts» de la situació, especialment perquè no hi ha res concret ni terminis. Jordi Alminanya, membre de l'associació, recorda que ja s'han fet tres canvis al projecte per dotar el centre d’un nou edifici, entre els quals hi ha hagut l'intent fallit de fusió amb l'institut concertat. En les últimes setmanes es van recollir 500 signatures i la setmana passada hi va haver una reunió amb els serveis territorials d'Educació a la Catalunya Central. «Ara ens trobem amb un nou entrebanc i sempre és la disponibilitat de diners, volem garanties», diu, i recorda que el Departament d'Educació es va comprometre a tenir-lo fet el 2027.

Segons Alminyana, aquesta espera en barracons està fent que algunes famílies no hi vegin un futur clar. «La meva filla acaba d'entrar a l'escola i tinc l'esperança que ella sí que ho veurà, però molts pares es plantegen un canvi d'institut quan els fills arribin a l'ESO», diu. I lamenta que no hi hagi un major compromís per part d'Educació, ara que s'ha aconseguit consens amb tots els partits polítics representats a l'Ajuntament i la cessió dels terrenys per al futur institut. Per això no descarta reactivar mobilitzacions si ho creuen necessari.

Per la seva banda, la directora del centre, Gemma Roset, admet que els falten espais, sobretot perquè treballen molt per projectes i posa l'exemple de les reunions amb les famílies on s'omplen totes les aules. L'hora del pati és un altre moment clau per poder esbargir-se i on noten la manca d'espai. El pati del centre és molt petit i, per això, de 10 a 11 del matí tallen el carrer del davant perquè els alumnes tinguin més lloc per sortir. Actualment, l'institut compta amb 140 alumnes.

Pendents de la documentació que falta

La directora dels serveis territorials d'Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix, assegura que fa molt temps que s'està treballant en el futur institut. «En els darrers mesos la feina s'ha intensificat entre Generalitat i Ajuntament», diu. Actualment, s'està acabant de recollir la documentació i falta que el consistori completi el procés; «Ens consta que hi estan insistint per tenir-los com més aviat millor i esperem tenir-ho tot enllestit en els pròxims dies i setmanes per al proper acord de Govern», afegeix. Boix avança que està previst que aquest acord de Govern es pugui fer efectiu en els primers mesos del 2024. Un cop fet aquest pas, però, encara faran falta entre 4 i 5 anys per tenir l'edifici acabat.

En relació amb les queixes, admet que els barracons de fa 13 anys no són com els d'ara i assegura que per al Departament el futur edifici és «una actuació prioritària». Un altre aspecte a considerar en un futur serà que el centre deixaria de ser una escola institut, ja que els terrenys on es construirà no són al mateix lloc on hi ha l'escola. Segons Boix, en una reunió mantinguda amb els partits polítics amb representació al consistori, l'AFA i la direcció del centre es va verbalitzar de forma unitària que la comunitat educativa preferia tenir el nou institut, ni que fos en un indret diferent del de l'escola, que no mantenir la situació actual.