Súria preveu tenir en funcionament el futur parc solar del Fusteret el 2025

L’Ajuntament és a punt d’adjudicar la redacció del projecte, amb la idea d’iniciar les obres la segona meitat de l’any que ve

El runam del Fusteret és el terreny triat per al nou parc fotovoltaic

El runam del Fusteret és el terreny triat per al nou parc fotovoltaic / ARXIU | AJUN TAMENT DE SÚRIA

Jordi Escudé

El futur parc municipal d’energia solar fotovoltaica que Súria vol construir sobre una part del runam del Fusteret es posarà en marxa al llarg del 2025. Són les previsions de l’Ajuntament, després que ja ha licitat la redacció del projecte d’obra i de les connexions amb previsió d’adjudicar-la aquest mateix mes de desembre i poder començar els treballs durant la segona meitat de l’any que ve.

«Confiem que el 2025 ja puguem obtenir l’estalvi energètic previst», apunta l’alcalde de Súria, Albert Coberó, que es calcula en més de 340.000 euros anuals tenint en compte que aquesta nova instal·lació hauria de cobrir les necessitats de tot l’enllumenat públic i dels equipaments municipals durant 25 anys (en tot aquest temps, l’estalvi acumulat previst ascendeix als 8,5 milions d’euros). Això vol dir que el municipi serà energèticament autosuficient pel que fa a l’àmbit públic.

Abans de poder procedir als treballs, el nou projecte necessitarà també els permisos de la Generalitat, que Coberó confia que s’obtindran sense impediments després que l’actual Pla Director Urbanístic (PDU) de l’activitat minera ja permet la instal·lació de plantes d’energia solar en dipòsits salins. De moment, ja s’ha inclòs una partida per a la realització del projecte del camp solar municipal als pressupostos del 2024 que l’Ajuntament tot just va aprovar fa uns dies. En total, l’obra puja a 1.350.000 euros, dels quals la Diputació de Barcelona n’hi aporta 1.215.077 a través d’una subvenció. El 10 % restant provindrà de fons municipals, si bé l’equip de govern preveu poder amortitzar aquesta aportació en pocs mesos tenint en compte l’estalvi energètic que es derivarà del nou parc.

Més de 2.000 mòduls

La nova planta de generació fotovoltaica s’instal·larà en un extrem del runam salí del Fusteret, el que es coneix com a dipòsit salí vell, en el marc d’un conveni entre l’Ajuntament de Súria i l’empresa minera ICL (propietària de l’emplaçament) per a la cessió gratuïta d’aquest espai.

El titular de la instal·lació serà l’Ajuntament de Súria i el parc solar municipal constarà de 2.048 mòduls fotovoltaics que generaran fins a 1,16 milions de kWh anuals i permetran reduir les emissions de CO2 de 559.336 kg anuals. Unes dimensions i unes previsions «que podrien variar lleugerament» en el projecte definitiu que ara es començarà a redactar, segons les inclinacions del terreny o per altres qüestions que puguin sorgir, però serien unes variacions «mínimes», sosté l’alcalde.

Tot plegat, convertirà Súria en un dels primers municipis de Catalunya que comptarà amb un parc municipal d’energia solar fotovoltaica que permetrà donar cobertura a tot l’àmbit públic. La tria del runam del Fusteret s’ha fet tenint en compte les dificultats que, segons l’Ajuntament, presenta el conjunt del municipi per trobar espais públics on poder construir aquest tipus d’instal·lació i amb aquestes dimensions. En el seu moment, l’equip de govern ja va manifestar que amb aquesta ubicació, el nou parc solar no afectarà cap espai natural de la vila. A més, sosté que l’impacte visual que se’n derivarà serà molt reduït a causa de la ubicació de les plaques en l’espai del dipòsit salí vell.