La Mola del parc de Sant Llorenç del Munt es quedarà sense restaurant el dia 20

Els actuals gestors, a qui no se’ls renova la concessió, estan recollint firmes i han convocat una concentració de suport

Espai on es troba ubicat el restaurant La Mola, a 1.104 metres d’altitud

Espai on es troba ubicat el restaurant La Mola, a 1.104 metres d’altitud / ARXIU/D.B.

David Bricollé

David Bricollé

Si res no ho capgira, d’aquí a 12 dies el Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (una gran part del qual és al Bages i el Moianès) es quedarà sense un dels seus restaurants més emblemàtics: el que hi ha situat al punt més alt i espai de referència d’aquest espai natural, La Mola, a 1.104 metres d’altitud.

Tal com va explicar Regió7 a principi de novembre, el futur d’aquest establiment integrat en una part dels edificis annexos al monestir romànic que corona el massís ja es veia incert perquè la concessió pública que els actuals gestors tenen des de fa dècades de la mà de la Diputació expira aquest febrer i l’ens provincial els va comunicar que estudiava noves fórmules per ordenar l’activitat que es fa al cim, canvi que passa per no renovar la concessió en les condicions actuals. Ara, els qui regenten el restaurant des de fa prop de sis dècades ja han fet públic a través de les xarxes socials que, si no poden canviar aquesta decisió, el dissabte 20 de gener serviran els últims àpats. No ho faran, però, sense abans mobilitzar-se en un últim intent que l’administració reconsideri la seva posició o, si més no, de fer-se sentir. També a través de les xarxes socials han convocat una concentració de suport el dia 20 a dalt de la Mola, en què fan una crida a què es portin pancartes reivindicatives. En paral·lel, tenen oberta una recollida de signatures a través del portal change.org (fins aquest dimarts n’han sumat prop de 8.000) en contra de la retirada de la concessió. Abans de la concentració del dia 20, el dimecres 17 faran lliurament de les firmes a l'Ajuntament de Matadepera (terme municipal dins del qual està situat el cim de la Mola), i l’endemà a la Diputació de Barcelona.

La Mola, amb el seu imponent perfil, és el gran punt de referència del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que distribueix les seves prop de 14.000 hectàrees de superfície entre el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. I al seu cim, integrat en una part dels edificis annexos al monestir romànic que el corona, hi funciona des de fa dècades aquest restaurant que porta el nom del massís. Un reclam que afegeix atractiu i atracció per als nombrosos visitants que cada any pugen fins a aquesta gran talaia del parc, molt popular per la seva ubicació i, entre altres elements, pel fet que s’abasteix dels productes que serveix amb el transport mules de càrrega

El que va dir la Diputació com a ens gestor del parc natural és que estava «estudiant amb administracions i agents del territori el model que definirà el futur de l’entorn de la Mola». I exposava que en aquest indret se situa el conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt (segle X), propietat de la Diputació de Barcelona i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. I que l’edifici històric del monestir romànic inclou els serveis de restauració, visites guiades i altres activitats d’interpretació i de lleure, «gestionats amb un contracte de concessió de l’any 2018. La concessió finalitza a principis de l’any 2024 i és improrrogable d’acord amb les bases i els contractes».

Per aquest motiu, hi afegia, la Diputació s’ha posat a valorar «diferents escenaris per continuar amb el servei de restauració i que sigui compatible amb la normativa vigent, aportant seguretat jurídica i adequat a les normatives vigents».

Per contra, Gemma Gimferrer, una de les responsables del restaurant, exposava ja en aquell moment que «nosaltres fa cinquanta-set anys que estem a la Mola, no només donant menjar, sinó també cuidant de l'entorn i del patrimoni». I argumentava que el fet que es tanqui la instal·lació, «provocarà una destrucció d'un patrimoni i una degradació de l'entorn, perquè no hi ha un pla B». Es mostrava convençuda que si es tanca el restaurant deixi de pujar gent a la Mola. «La gent hi continuarà pujant igualment, però la diferència serà que ningú es preocuparà de recollir les deixalles que pugen, però no baixen. Ara ho fem nosaltres. Ningú no vetllarà pel bon estat del monestir, ara ho fem nosaltres».

Encara hi ha, però, un tercer actor que es pronuncia en la línia de la Diputació: la Coordinadora Salvem Sant Llorenç, que aposta per una major regulació de l’accés al parc i que també en el seu moment va difondre un comunicat en què deia que «fa molts anys que demanem que el restaurant de la Mola deixi de ser-ho i sigui només un senzill bar», perquè considera que l’actual «estimula l'afluència i la massificació a dalt la Mola, i és el principal factor de degradació de l'entorn». Segons el parer de la coordinadora, «l'afluència de gent se'ls ha desmarxat totalment i de la idea inicial que era tenir un punt on servissin refrigeris als excursionistes s'ha passat a un restaurant que fa esmorzars, dinars i sopars tot l'any». Per això, sostenia que «ara que se'ls acaba la concessió, ha de ser un bon moment per part de la Diputació de revertir aquesta situació».  

Subscriu-te per seguir llegint