Entreguen més de 14.400 signatures per defensar la continuïtat del restaurant de La Mola

Els propietaris del negoci exigeixen mantenir l’activitat mentre la Diputació preveu un nou enfocament per l’espai

La campanya en defensa de mantenir l'espai culminarà dissabte amb una manifestació al mateix cim

Entrega de signatures contra el tancament del restaurant La Mola

Entrega de signatures contra el tancament del restaurant La Mola / Cedida per Miquel Badia

Gemma Sánchez (ACN)

Els propietaris del Restaurant La Mola del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han lliurat aquest dimecres més de 14.400 signatures a l’Ajuntament de Matadepera per defensar la continuïtat del negoci, que regenten des de fa quasi 60 anys. Els han acompanyat una trentena de persones.

L’establiment és en ple compte enrere per abaixar la persiana al febrer, després que la Diputació de Barcelona -propietària de l’espai- no prevegi obrir nou concurs que permeti renovar la concessió. L’ens sosté que vol donar un nou enfocament a l’edifici, un monestir benedictí del segle XI protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. L’objectiu, apunta la Diputació, és ajustar l’activitat a un turisme més sostenible.

Lluint una pancarta amb el lema ‘La Mola és de tots i totes, no al tancament del restaurant’, els defensors del negoci han entregat a l’Ajuntament més de 14.400 signatures de suport a la campanya, alhora que han assegurat que en tenen 300 més a punt per lliurar també, recollides des de l’establiment.

La propietària del restaurant, Gemma Gimferrer, lamenta que des de la Diputació preveuen tancar el negoci “perquè provoca que hi hagi massa gent” al cim. Recalca que la seva família se n’ha ocupat des de fa prop de 60 anys, si bé des de 20 enrere ja hi havia hagut un restaurant. No va ser, però, fins a mitjans dels anys 80 que la Diputació va definir un concurs públic per adjudicar la gestió de l’espai. Des d’aleshores, a cada licitació només s’hi ha presentat la família Gimferrer.

La darrera adjudicació es va signar el 2019 i la Diputació ja va advertir que era improrrogable. Al llarg d’aquests anys, els propietaris del restaurant han demanat una solució per a quan arribés la data final, però el calendari s’ha esgotat i ara hauran de marxar. Gemma Gimferrer recalca que el seu no és un restaurant comparable a la setantena que hi ha al voltant del Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. “No som un lloc qualsevol”, insisteix, tot destacant que són a 1.100 metres d’altitud, només s’hi pot arribar caminant i els animals són els encarregats de dur les matèries primeres.

“En tots aquests anys hem donat servei als excursionistes, però també hem ajudat en nombrosos accidents, hem actuat com a refugi, i fins i tot hem tingut un punt d’observació meteorològica”, afegeix. Gimferrer recela que la intenció de la Diputació sigui afavorir el turisme sostenible, i assegura que el tancament amaga la falta de voluntat per assumir les inversions que necessita l’espai.

En aquest sentit, diu que fa dècades que caldria millorar la xarxa elèctrica i, especialment, l’evacuació d’aigües fecals. Recorda que el lavabo funciona amb una fossa sèptica preparada per a 20 usos diaris, “però el cim de la Mola el fan cada any 300.000 excursionistes, 275.000 dels quals utilitzen el vàter del restaurant”.

Al mateix temps, sosté que des del restaurant s’ocupaven fins ara de garantir la neteja de l’espai, i avisa la Diputació que obrir el monestir els caps de setmana requerirà d’una cura “de la qual ningú n’és conscient”. “Han fet un projecte per obrir els caps de setmana, ideat des d’un despatx, quan en realitat no saben res del que amaga la crua realitat”, critica, tot reblant: “Veuran que l’han cagat”.

Les 14.400 signatures han arribat aquest dimecres a l’Ajuntament de Matadepera 24 hores abans que la Diputació de Barcelona presenti, a la mateixa casa de la vila, quin és concretament el pla de futur per a l’espai. El document, segons avança l’ens, “dibuixa un model sostenible” i recull diferents accions a desenvolupar per “conservar els valors naturals, històrics, paisatgístics i culturals” de l’edifici fent-los compatibles amb l’activitat turística, esportiva i econòmica del territori.

A la mateixa hora que la Diputació preveu presentar el seu pla des de Matadepera, els defensors del restaurant tenen previst fer una recollida de signatures a Barcelona, just davant la seu de l’ens supramunicipal, a plena Rambla de Catalunya. La campanya en defensa de la continuïtat del restaurant culminarà dissabte a les 12 hores amb una manifestació al mateix cim de la Mola.

Diumenge 21 serà l’últim dia que el restaurant estarà obert. Començarà aleshores un període de 10 mesos pactat amb la Diputació per buidar les instal·lacions i retirar tot el mobiliari i maquinària. Gimferrer apunta que, amb la fi del negoci, queden sense feina un total de 20 persones, la meitat de les quals són membres de la seva família.