Cardona festeja l'inici del 625è aniversari dels seus patrons

El programa d'activitats continuarà fins a la propera tardor

Ballada de gegants en honor als Sants Màrtirs

Ballada de gegants en honor als Sants Màrtirs / GERMANDAT DELS SANTS MÀRTIRS DE CARDONA

Redacció

Cardona ha donat el tret de sortida a les celebracions del 625è aniversari de l’arribada de les relíquies dels Sants Màrtirs a la vila ducal, que s'aniran completant amb un calendari de propostes que s'allargaran fins a la propera tardor.

L'inici va ser de caire religiós i festiu, amb tocs folklòrics. Es va fer en el marc d'un ofici solemne que va tenir lloc diumenge, i que va ser presidit pel bisbe de Solsona, Monsenyor Francesc Conesa, i per tres preveres de la vila. L'acte també va comptar amb la presència de les autoritats municipals i amb la participació de la Coral Cardonina i dels geganters. Tots plegats van commemorar la festivitat dels Sants Celdoni i Ermenter, i un cop acaba la celebració, es va fer entrega d’un obsequi a l’artista berguedà Talybont, per la seva col·laboració en el disseny dels roll-ups, que representen una renovada iconografia dels sants, amb els colors representatius del col·lectiu LGTBI.

A la tarda, el Dr. Andreu Galera, director de l’Arxiu Històric de Cardona i principal estudiós de la història local d’aquests màrtirs cristians, va exposar les primícies de la recerca recent al voltant dels primers anys de la instauració del culte de les relíquies dels dos màrtirs a la vila ducal, la construcció de la primera capella dedicada a acollir les despulles, i la implementació dels primers beneficis mercè als donatius i llegats devocionals. També van anunciar-se properes conferències, dins els actes commemoratius del 625è aniversari, a l’entorn de les creus devocionals dels Sants Màrtirs i del Sant Esperit, dues de les peces d’orfebreria gòtica que es compten entre els elements més preuats del tresor litúrgic cardoní.

La Germandat dels Sants Màrtirs està ultimant un calendari d’actes que comprendran una gran varietat d’activitats i d’esdeveniments que s’estendran fins a la tardor.