Súria obre una exposició dels calendaris i almanacs tradicionals

La mostra posa de manifest la influència social d’aquestes publicacions al llarg del temps

Redacció

El món dels calendaris i almanacs tradicionals protagonitza l’exposició ‘Per no perdre el temps’, que es pot visitar fins al pròxim 30 de juny a Súria, a la sala Cal Balaguer del Porxo, i que s'ha obert al públic en el marc del programa de les Caramelles d’enguany. L’exposició ofereix una completa introducció a la història i la influència social d’aquestes publicacions al llarg del temps, amb plafons explicatius i nombrosos exemplars de calendaris i almanacs dels darrers segles.

La presentació de la mostra va anar a càrrec del seu comissari, Norbert Tomàs, coautor d’un llibre sobre el tema i director d’Editorial Morera, empresa editora del Calendari de l’Ermità, un dels testimonis vius d’aquestes publicacions tradicionals a Catalunya. En la seva intervenció, Norbert Tomàs va remarcar que el contingut dels calendaris i almanacs mostra «com es vivia i què passava» en la seva època, convertint-se en «petits tresors» i elements documentals imprescindibles.

Durant molt temps, aquestes publicacions van tenir una penetració social immensa i van contribuir a la difusió de textos i il·lustracions d’autors destacats, complementant la informació que oferien sobre el santoral, els conreus, les llunes, l’horòscop, les efemèrides i nombrosos consells per a la vida quotidiana.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Turisme, Albert Fàbrega, va comentar que l’exposició permet apropar-se a l’apassionant món dels calendaris i almanacs, «una història molt interessant i molt desconeguda». A l’acte d’inauguració de la mostra també hi va assistir l’alcalde Albert Coberó i altres membres de la corporació municipal.