Bàsquet/Lliga Endesa

El Baxi torna a xocar contra la muntanya canària (73-76)

Els manresans cauen contra un rival directe per anar a la Copa, víctimes del propi desencert i desconcentrats per un arbitratge deplorable

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi ja sap que si vol anar a la Copa s'ho haurà de guanyar. Per mèrits esportius, que aquest dissabte no ha tingut contra un Lenovo Tenerife superior i que ha sabut jugar millor les seves cartes (73-76), i davant d'una deplorable actuació arbitral que fa pensar que l'ACB no vol organitzar un torneig sense certs equips. Tot i la derrota, els manresans es mantenen amb vuit triomfs i, després de Nadal, els queden dues bales per ser a Màlaga.

Els dos entrenadors han volgut sorprendre l'adversari sense cincs a la pista d'inici. Aquest fet generava molts espais, però també molta descoordinació i s'ha traduït en més de dos minuts d'errades i el marcador a zeros. A 7.56, Vidorreta ha fet entrar Shermadini i Pedro Martínez ha mogut peça al cap de dos atacs amb Oriola. Es plantejava un bon duel tàctic amb 4-3 gairebé als quatre minuts després d'un bàsquet del targarí. Les defenses eren superiors als atacs, un fet que beneficia habitualment un Lenovo que és expert en jugar en estàtic i que s'avançava per 6-7 després de dues accions de Marcelinho, una assistència a Shermadini i una bomba. El georgià, que ja havia provocat dues faltes a Oriola i la primera al nouvingut Geben, eixamplava fins a l'escarransit 6-9 a 2.27.

Fins al primer descans, els insulars han aprofitat el paupèrrim 1 de 9 en triples dels locals per agafar quatre punts (9-13), afavorits per un parell de decisions d'uns col·legiats que ja s'havien equivocat en el salt inicial i ho han reblat errant també en un fora de banda i en una falta indicada a Geben i invalidada per considerar que estava fora de temps. El públic ja estava calent.

El que quedava clar és que es tractava d'un partit de mastegar sorra. El Baxi seguia imprecís en el tir i gastava molta possessió en atacs estàtics, sense transicions perquè la defensa canària era bona. Amb un avantatge entre els quatre i els sis punts (15-21), el Lenovo vivia tranquil al ritme de Marcelinho i es tancava bé.

Així, el Baxi anotava amb dificultat i sempre des de prop. Steinbergs ha arribat a situar el 19-21, però cinc punts seguits de Sastre, amb un triple a 3 minuts per a la mitja part, ha fet parar el partit a Pedro Martínez amb màxima distància forana (19-26). Però tot ha canviat en un minut i 24 segons. El que ha trigat Taylor a treure la tapa del cèrcols i anotar dos triples seguits i a Valtonen a robar una bola per al 27-26. Ara era Vidorreta el que ho aturava.

Els àrbitres fan entrar nervis

Doornekamp ha tornat del temps mort amb un triple i també amb una garrotada a Oriola que tot el pavelló ha vist que era antiesportiva menys els tres àrbitres, tot i veure les repeticions. Té mèrit saber-ne tan poc. L'escridassada del públic anava en augment, amb avisos de tècnica al tècnic local i el Lenovo ha tingut la sort d'un bàsquet a l'últim segon de Salin (27-31) en una pilota que havia passat entre les mans de Sagnia.

La segona meitat ha començat amb tres errades seguides visitants i amb l'empat de Sagnia. Però el partit avançava per camins no gaire clars per als locals. L'arbitratge, molt sibilí en tot moment, indicava faltes a Shermadini i no a l'altra banda. Steinbergs es carregava amb tres personals i el Baxi entrava aviat en bonus. Els locals, ja nerviosos, erraven des de tot arreu i un triple de Doornekamp i dos tirs lliures de Huertas els han donat el 33-43 a 4.24.

Si quatre punts són un tresor per al Lenovo, deu són una benedicció. Els canaris han mantingut durant força minuts l'avantatge i només l'entrada de Dani García i Williams junts han aconseguit rebaixar la renda a sis punts (47-53). Però entre Abromaitis i Sastre, aquest a l'últim segon i de pista a pista, han tornat a la casella de sortida (47-57).

A l'inici del darrer període alguna cosa ha canviat. Robinson ha entrat al partit amb un bàsquet i un 2+1 i Badio ha completat un gran contraatac llançat per un Dani García que rutllava (56-62, a 7.44). Faltava molt. El Baxi ha demanat una altra antiesportiva a Badio que se n'ha anat als llimbs i en l'acció següent, Jaime Fernández obria de nou forat (56-65). Tornar a remar.

El Baxi, però, no s'ha rendit i entre Williams i Sagnia han tornat a posar l'equip a cinc punts (62-67). Ara, el Lenovo no encertava tant en atac. El Manresa tampoc no gaire, però hi posava cor. Ha estat en aquest moment quan dos bàsquets de Jaime Fernández, un sobre la possessió i un de tres punts, han estat dos punyals al cor del Congost (62-72, a 2.16). Robinson ha tornat a posar l'equip a vuit punts (64-72), però els col·legiats han rematat la seva exhibició donant un fora de banda al Tenerife en un tap de Shermadini per demostrar que aquí ja no es jugava més, tot i un altre xou amb una antiesportiva final a Doornekamp que ha permès al Baxi acabar més a prop.