Bàsquet/Lliga Endesa

Baxi-Joventut: La felicitat es vesteix de vermell (102-89)

El Baxi derrota la Penya després d'un tercer quart determinant, amb una exhibició ofensiva i les desqualificacions de Feliz i Ribas, i fa una gran passa per ser a la Copa del Rei

Encara no, però gairebé. El Baxi Manresa ha derrotat la Penya per 102-89 i l'ha descartat com a possible rival per ser a la Copa del Rei. Novè triomf de la temporada després d'un tercer quart determinant, en què, de la mà de Badio, els locals han trencat el partit. A més, el Joventut ha llençat les seves esperances amb les desqualificacions de Feliz i Ribas, dos dels seus homes més determinants, víctimes de la bona defensa local i també d'un ambient molt hostil contra els badalonins. Sense el capità i el base dominicà i amb un joc sòlid, la felicitat ha estat manresana. Només el Tenerife i el Baskonia, i una errada a Bilbao, poden trencar el somni de ser a Màlaga.

A l'inici, el Baxi ha inclòs Dani Pérez, absent en l'últim mes i mig, en l'equip titular i ha obtingut petits avantatges en els primers minuts de tres punts (4-0 i 8-5). Però el Joventut buscava molt Tomic a la zona i, quan no, trobava d'altres opcions, com el jove Ruzic que ha anotat el primer triple del seu equip per al 8-10.

Pedro Martínez ha apostat després pels dos bases, però l'atac local estava massa centrat en tirar triples i fallar-los. En canvi, dos tirs de tres a l'altra banda, de Busquets i Pau Ribas, han donat un màxim forat als badalonins (10-18). Per sort, la defensa s'ha posat les piles i, després de dos tirs lliures de Dani García, un triple del retornat Robinson i una contra cap a Oriola completaven un parcial de 9-2 per al 19-20 a 43 segons. Una desatenció de Dani Pérez, en el retorn, i de Robinson, els ha costat un canvi a tots dos i un triple de Feliz, tot i que abans el base de l'Hospitalet ha establert el 21-23 al final del quart.

El Baxi ha seguit amb quatre petits a l'inici del segon quart, ara amb dos dosos com Badio i Williams, i ha trobat l'encert de Dani Pérez i Steinbergs des de lluny i de Robinson amb els tirs lliures per tornar a agafar avantatge (29-25). Però la Penya ha trobat primer Brodziansky a la zona i després els tirs de Pau Ribas, amb vuit punts seguits, sis dels quals en triples per explotar un parell d'errades del Baxi i tornar-se a avançar (34-39, a 4.50).

L'encert del capità de la Penya, i un gest de ràbia, han provocat crits del públic, que l'ha titllat de "pallasso", un fet que ha estat censurat per l'àrbitre Aliaga. Aquest ha demanat a Edu Font, l'speaker, que exigís als aficionats que no ho fessin per protocol antiviolència. El Baxi ha sortit bé de l'incident, amb un triple d'un Dani García clarivident, i el marge s'ha tancat per entrar en un carrusel d'encert per les dues bandes. Un Williams molt útil fent de tot ha tret una falta, ha empatat, i ha completat una contra amb un mat al vol impressionant cap a Robinson, que ha deixat el 45-43 al descans.

Trencant el partit

El tercer quart ha arrencat amb un tir lliure de Badio, després d'una tècnica al multipresent Ribas, per protestar una possible falta a Tomic en l'última jugada del segon període, i ha seguit amb un triple de Robinson per a la màxima distància (49-43). Només Andrews, amb dos triples, aturava el ritme local, però Badio, amb set punts seguits, ha fet aturar el partit a Carles Duran amb 57-49 a 6.50.

Però eren minuts molt difícils per als badalonins. El mateix Badio ha allargat fins al 59-49 i un Feliz controladíssim per la defensa ha etzibat un cop a Dani García i li han indicat tècnica i, després, antiesportiva, amb la conseqüent desqualificació. El Joventut es quedava sense bases purs. Era el moment de trencar el partit. El Baxi s'ha precipitat en uns quants atacs i la Penya malvivia al voltant dels deu punts de dèficit, quan la tornada de Robinson ha desembocat en un triple seu i un de Taylor per fer sang verd-i-negra (69-51, a 2.11). L'últim recurs ha estat una zona 3-2 de Carles Duran, però Pau Ribas s'ha autodesqualificat en una altra protesta i ha deixat la pista saludant a la Grada d'Animació i entre crits de MVP. Un tir lliure de Taylor i una altra virgueria de Badio han tancat el període decisiu amb 79-61. 34 punts en deu minuts per deixar-ho tot molt clar.

Es tractava de gestionar els últims deu minuts sense ensurts, però el quart no ha arrencat bé. Sense pressió, la Penya ha clavat un parcial de 0-5, amb Kraag molt encertat, però Robinson i un triple de Badio han tallat la reacció per intentar arriabar a un final tranquil. El Joventut buscava recursos per dirigir el joc i treia fons d'armari, com Jordi Rodríguez i posava caràcter enmig d'un ambient menys tens (86-73, a 5.27).

Com diu Pedro Martínez, no és igual guanyar de deu que de quinze i calia acabar bé pensant, a més, en un possible average entre els dos equips a final de temporada. Calia que tornés Robinson i un triple seu i dos tirs lliures anotats han permès passar dels 100 punts. Revetlla de Cap d'Any dos dies abans al Congost.