Bàsquet/Lliga Endesa

Palència-Baxi: Un cuer ressuscitat posa a prova els manresans

El conjunt de Pedro Martínez vol tancar com més aviat millor la permanència i ara encara tres rivals de la zona baixa

Brandon Taylor, tirant a la primera volta davant del gegant Pasecniks

Brandon Taylor, tirant a la primera volta davant del gegant Pasecniks / Oscar Bayona

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa inicia aquest dissabte una ronda de tres partits contra conjunts de la zona baixa que, en cas d'anar bé, li han d'assegurar la permanència. Amb les nou victòries actuals, si guanya els tres seran dotze, la xifra que es considera suficient per seguir a l'ACB un any més. Però no serà fàcil. Els bagencs, que venen de dues derrotes seguides, visiten un Zunder Palència que fa quatre dies semblava condemnat a tornar a la LEB Or per la via ràpida, però que ha ressuscitat. Amb l'arribada de noves contractacions i de Luis Guil a la banqueta, els castellans han vençut en dos dels tres últims partits, al Bilbao a casa i al Girona a Fontajau i només van perdre contra l'intractable Unicaja. A més, el seu pavelló és una caldera que contrasta amb el fred que fa a fora. A Palència s'esperen mínimes de sis sota zero en la nit de dissabte a diumenge.

El conjunt de Pedro Martínez, amb l'única baixa d'un Guillem Jou sobre el qual no es té data de retorn, vol aprofitar els partits previs a la Copa per poder-se centrar en d'altres objectius a partir del març. Però l'entrenador no es refia del seu rival i explicava, en la prèvia, que "ells estan en el seu millor moment de la temporada. Han guanyat dos dels tres últims i el que han perdut va ser competint bé amb l’Unicaja. Han fitxat dos jugadors que els donen moltíssim, Piñeiro i Frankamp. Amb l’entrenador mostren un altre aire, juguen amb una defensa diferent i els està donant molt bons resultats. Juguen a la seva pista, que és fantàstica per a ells perquè exerceixen una gran pressió. Hem d’esperar que l’ambient serà molt bo per a l'equip de casa i un infern per a nosaltres".

Si no es millora, s'empitjora

Per a l'entrenador del Baxi, un dels jugadors que cal controlar més en aquest partit és el pivot letó Anzejs Pasecniks, autor de 29 punts i 10 rebots a Girona i MVP de la passada jornada. "Està en el seu millor moment. Costa molt de defensar-lo. Té molts registres per anotar. Chumi Ortega està fent una gran temporada i Benite ha millorat molt en les últimes setmanes. Els dos fitxatges els estan donant energia. No crec que sigui trampa, crec que directament és dificilíssim per a nosaltres".

De fet, una de les incorporacions, Isaiah Piñeiro, és un vell conegut de l'equip manresà, ja que s'hi va enfrontar fa dues temporades, la que va acabar amb la final de Bilbao, quan formava part del Darüssafaka turc. En el partit jugat a Istanbul, el seu equip va guanyar per 89-84 i el porto-riqueny nascut a Califòrnia va anotar 20 punts i va capturar 7 rebots. Per tant, pot fer mal. L'altra incorporació és la de Conner Frankamp, jugador que va enlluernar fa uns anys a Múrcia i que ha passat sense pena, ni glòria, i amb problemes personals per Lugo abans d'acabar a Palència.

El Palència, aleshores amb Marco Justo a la banqueta, ja va posar les coses molt complicades al Nou Congost a la primera volta, on no va guanyar de miracle. Ara no juga de la mateixa manera gairebé especulativa, però això ha afavorit els seus jugadors, que s'han alliberat.

Per això, Martínez diu que "els tinc el màxim respecte perquè la seva situació a la classificació i el seu joc no s'avenen. Haurem de jugar molt bé o no guanyarem". En aquest sentit, respecte dels últims dies, "hem de millorar perquè si no, perdrem competitivitat. No donem res per fet, no perquè haguem guanyat nou partits a la primera volta ho farem a la segona. Ho veig dificilíssim, però si no millorem no ho farem. Els jugadors som conscients que si no millorem, empitjorem".

Guil vol que es juguin menys possessions

El tècnic del Zunder Palència, Luis Guil, explicava en la prèvia «hem encadenat tres partits semblants, contra rivals que juguen a un ritme altíssim com l’Unicaja, el Girona i el Manresa. Hem d’aconseguir que abaixin el seu ritme, no corrin tant i no juguin tantes possessions, a part de reduir el seu percentatge de tirs de tres punts». Guil, que va explicar que Frankamp i Benite havien tingut grip durant la setmana, va afegir que «a Girona va ser la clau, reduir les seves possessions de 90 a 76. Sabem quin és el camí, però ells juguen un bàsquet d’altíssima qualitat i és un equip de Copa del Rei. Aquest és un altre dels nostres propers objectius, guanyar un equip d’aquests, ara, que ja ho hem fet a fora».