Bàsquet/Lliga Endesa

Palència-Baxi: Badio apaga la caldera de casa del cuer (88-95)

El senegalès anota 17 punts en l'últim quart per aturar un conjunt castellà que, basat en Pasecniks i un gran ambient, havia posat les coses molt complicades als manresans

Jordi Agut

Jordi Agut

El Baxi Manresa ha fet servir la seva experiència per derrotar un cuer que anava llançat (88-95), amb dos triomfs amb tres partits, i que imposa un ambient molt calent a la seva pista. El Palència ha dut la iniciativa fins ben avançat l'últim quart, però aleshores ha sortit un gran Badio per demostrar que els bagencs tenen més pòsit a la lliga. Desena victòria que dona tranquil·litat en l'inici del tour contra tres rivals de la zona baixa.

El prinicipi del partit ha fet bones les intencions de tots dos equips a la prèvia. El Palència ha buscat el seu MVP de la jornada anterior, Pasecniks, que ha respost amb un tap i amb dues faltes tretes a Oriola, i el Baxi intentava córrer quan era possible. Un bàsquet i un tir lliure de Dani Pérez posaven el 4-7 en plena lluita física entre Robinson i Piñeiro davant d'un ambient important al Municipal de Palència i amb totes dues formacions arribant aviat al bonus.

Els punts arribaven en comptagotes, per l'excessiva precipitació de tots dos. El Baxi manava per 8-11 gràcies a dues cistelles seguides d'un Geben molt millorat darrerament, la segona després d'una assistència de Dani García, novament en un mòdul amb dos bases al costat de Taylor. El Baxi ha perdut opcions en el triple (1 de 8) que li hauria donat una certa distància i una zona 3-2 dels locals els ha permès avançar-se amb un triple de Franke (17-15), igualat per una antiesportiva de Haarms a Dani Pérez, que ha anotat els dos tirs lliures per tancar el quart amb empat.

El segon període ha arrencat amb dos bàsquets de Vaulet i una pèrdua de l'argentí. Tot dos seguien fallant tirs oberts fins que Van der Vuurst ha anotat dos triples i ha tornat a donar avantatge als seus (25-21). Per al Baxi, que no encertava de fora, era molt complicat anotar de prop per la presència de gegants com Pasecniks i Haarms. A més, el letó provocava moltes faltes, com la segona de Badio, qui acabava d'anotar de tres (25-26).

Pasecniks costa de parar

Aleshores el partit s'ha convertit en un tot a Pasecniks per als locals contra l'encert sobtat dels triples manresans. Un de Valtonen i un altre de Badio han obert forat (31-36). Però en els darrers minuts s'ha aturat el ritme per una sèrie de peticions de repeticions de jugades dels dos equips i aquest fet, unit a tot un seguit de defenses alternatives de Luis Guil, ha revitalitzat els locals. El base neerlandès Van der Vuurst, perfecte en les passades de les continuacions, ha capgirat el resultat amb una bomba (38-37). Fins al final, tot i un bon bàsquet de Robinson, entre Pasecniks i Piñeiro han tornat a donar avantatge als locals (41-39)

El Baxi ha arrencat la segona meitat responent el tècnic local amb una zona 3-2 i Sagnia al capdamunt per tapar el base i ajudar amb Pasecniks. Oriola s'ha carregat amb la tercera falta i el bàltic seguia anotant (45-43) en un moment de màxima pressió del públic sobre els col·legiats, exigint més protecció per a la seva estrella. El Baxi no defensava bé les penetracions i tenia problemes en atac quan Geben ha anotat un triple a tauler (53-54). A més, Badio es carregava amb la tercera falta en una altra infracció sobre Pasecniks, que marxava a descansar amb 29 de valoració.

Els manresans tenien la virtut de no desenganxar-se en el marcador, però mostraven intermitències i això ha provocat que entre un triple d'Ubal i tres tirs lliures de Franke el resultat es disparés al 66-61 al final del període, amb un altre atac molt espès dels manresans per acabar.

A més, Van der Vuurst ha iniciat el darrer quart amb un triple frontal (69-61). Per sort, Badio i Dani Pérez han aturat el cop des de la llarga distància i el Palència no era gaire lluny (73-69). El senegalès era qui mantenia el Baxi dins del partit en atac. Amb Pasecniks en pista la cosa es complicava, però el tercer triple de Dani Pérez feia aturar el partit a Luis Guil amb 76-75 a 5.38 i, poc després, Dani García avançava el Baxi (77-78). Però el seu equip perdia dos atacs per intentar escapar-se i el Palència, que s'havia precipitat segons enrere, tornava a empatar a 78.

S'arribaven als tres minuts finals amb tot per decidir i Badio marcava la línia amb el seu sisè triple. Piñeiro reduïa la distància, però una bona triangulació acabava amb un 2+1 molt important de Valtonen a 2.21 (80-84). Pasecniks, ja més ben controlat, reduïa la distància, però dos bàsquets seguits, de qui si no, de Badio, deixaven el duel mig decidit (82-88). Van der Vuurst abaixava a quatre punts a un minut per al final, però totes les boles anaven a Badio (17 punts en el quart). Anotava dos tirs lliures (84-90, a 47 segons) i la pilota recuperada de Geben a Pasecniks ja era definitiva.