Bàsquet/Lliga Endesa

La victòria del València deixa el play-off a dos triomfs del Baxi

Els manresans mantenen els tres partits de distància sobre els perseguidors amb la derrota clara del Saragossa al Palau

Damien Inglis (dreta), màxim anotador del València

Damien Inglis (dreta), màxim anotador del València / M. A. Polo/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

La previsible victòria del València Basket per 111-93 contra el cuer de l'ACB, el Zunder Palència, provoca que els valencians passin a integrar el nodrit grup de quatre equips amb 14 victòries que marquen el límit dels que entrarien ara mateix al play-off pel títol, formant part dels vuit primers classificats. La jornada els ha destacat a tots ells després de vèncer els seus partits i ha relegat el Baxi Manresa, que va caure dissabte contra l'UCAM Múrcia per 83-88, i el Baskonia, que ha estat severament derrotat a Gran Canària (98-80). D'aquesta manera, els insulars són quarts, amb 15 triomfs, per davant de murcians, del Lenovo Tenerife i del Joventut, que van guanyar dissabte, i dels valencians.

A la Fonteta, però, el Palència va plantar cara. Els castellans, cuers destacats amb quatre triomfs, a dos de la salvació, es resisteixen a perdre la categoria, i encara més després d'haver apallissat el Gran Canària abans de l'aturada per la Copa i les finestres FIBA. Han arribat a estar per davant en el marcador en algunes fases del segon i del tercer període, liderats pels 16 punts de Benite i de Van der Vuurst. La força, però, els ha abandonat en el tram final de tercer quart i en el darrer, en què el València s'ha escapat amb set jugadors anotant deu punts o més. Han destacat els 18 d'Inglis i els 17 d'Ojeleye.

En l'altre partit entre equips de la zona alta de la classificació, el Dreamland Gran Canària ha demostrat que ara mateix es troba millor que el Baskonia i l'ha vençut per 98-80, en un duel en què s'ha anat escapant de manera progressiva, sobretot en el tram final del segon quart i en tota la segona meitat. Brussino i Landesberg, tots dos amb 15 punts, han estat clars botxins dels vitorians des del perímetre i Happ, amb 13, des de l'interior de la zona. Per a l'equip d'Ivanovic, que ja es va perdre la Copa i que podria quedar fora també dels play-off si les coses segueixen així, només ha tret el cap Miller-McIntyre, amb 24 punts i 27 de valoració, amb ajuts puntuals de Moneke, autor de 13.

El Barça, sense Ricky

Si les coses no han anat bé per al Baxi mirant cap amunt, han estat millor mirant cap a sota. Els manresans, si no poden entrar a les eliminatòries pel títol, volen intentar ser dels deu primers per assegurar-se una posició a la fase de grups de la propera BCL i ara mateix tenen una bona distància de tres partits sobre el Bilbao, el Girona i el Saragossa.

Per mantenir-la, els aragonesos havien de caure a la pista del Barça i ho ha fet, en un duel en què els blaugrana han descartat Ricky Rubio, que ha vist el partit des d'un fons acompanyat per Oscar da Silva. Dos dies després de caure contra el Mònaco a l'Eurolliga, l'equip de Roger Grimau no ha tingut cap mena de problema per revenjar-se d'una formació que l'havia vençut a la primera volta i l'ha sotmès per un clar 109-68.

Davant d'un adversari que només ha estat a dins del partit en el primer quart, el Barça s'ha exhibit en un duel en què Hernangómez ha trobat poca oposició de pivots físics per anotar 23 punts i capturar 14 rebots per fer 44 de valoració i convertir-se en el més valuós de la jornada. L'han seguit dos altres fitxatges del curs amb ganes de reivindicar-se com Brizuela (16 punts) i Joel Parra (14).

També es posa a tres victòries del Baxi el Girona, però l'equip de Fotis Katsikaris ho ha fet després de vèncer per un punt (78-77) amb un bàsquet de Juani Marcos faltant només dues dècimes per al final. Fins aleshores, el Monbus Obradoiro, que està igualat amb el Río Breogán i amb el Covirán Granada en el grup d'equips que marquen el descens, amb sis triomfs, havia dominat amb Pustovyi (20 punts) i Mendoza (19) i bona posada en escena dels nous fitxatges, Strelnieks i Timma. Però Kenny Chery ha fet 20 punts per als locals i Susinskas, 16, i ha impulsat l'equip de Fontajau.

Dues victòries per damunt del descens hi ha el MoraBanc Andorra, que ha caigut contra el líder, el Reial Madrid, per 70-89 després d'haver anat a la mitja part guanyant. Els blancs han contrarestat els 19 punts de Harding, amb quatre homes per sobre dels 14 punts, entre els quals Yabusele, amb 18.