El Ministeri diu al govern de Berga que de moment només es poden refinançar els 2,2 milions d'ICO de 2022

L'Ajuntament haurà de tornar a sol·licitar l'any que ve el dels altres 2,2 milions

Un ple del consistori

Un ple del consistori / Arxiu/Guillem Camps

Guillem Camps

Guillem Camps

El govern espanyol ja té pràcticament enllestida la resolució de refinançament dels crèdits ICO que l'Ajuntament de Berga va sol·licitar l'agost del 2021. Abans, però, el Ministeri d'Hisenda li ha indicat al consistori que, de moment, només pot demanar el refinançament dels ICO d'aquest any 2022.

La proposta que va fer l'Ajuntament fa uns mesos és no haver de pagar els 2,2 milions que pertocaven en les anualitats de 2022 i 2023, i que els 4,5 milions els pogués retornar fraccionats en les següents vuit anualitats; és a dir, entre els anys 2024 i 2031.

Si no hi ha un gir extraordinari de guió, i a falta de que s'acabi aprovant en el ple municipal extraordinari d'aquest dijous, la sol·licitud del Ministeri suposa concedir, de moment, el refinançament dels 2,2 milions de 2022.

L'any que ve, el govern de Berga haurà de demanar el refinançament dels altres 2,2 milions corresponents a l'anualitat de 2023 si vol evitar pagar-los de cop el mes de juny, una circumstància que el regidor d'Hisenda, Maria Miró, ha donat pràcticament per segura. Si el Ministeri també l'acceptés, suposaria que el pla d'eixugament del deute del consistori -i concretament dels crèdits ICO-, tiraria endavant.

D'altra banda, el Ministeri ha demanat a l'Ajuntament que accepti les mesures de control, una circumstància que el consistori ja dóna per assumida.

Els pressupostos, més a prop

L'Ajuntament estava especialment pendent d'aquesta resolució per presentar els pressupostos d'aquest exercici. "Era impossible quadrar uns pressupostos amb 2,2 milions menys", ha assegurat Miró. L'edil destaca que l'oposició ja ha pogut veure els comptes i que només queda acabar de tancar alguns serrells, de manera que es podrien portar a aprovació en les pròximes setmanes.