La CUP de Berga perd vots i regidors però guanya per tercer cop consecutiu

L’actual alcalde, Ivan Sànchez, celebrala victòria cupaire a les eleccions municipals. En la celebració hi va ser l’exalcaldessa Montse Venturós, que es va fondre en una abraçada amb el batlle | Regió7 utilitza en els gràfics la denominació oficial del ministeri (AM-ERC; CM-Junts; PSOE, AMUNT-CUP, ARA-Impulsem; FNC; i Vox)

De 8 a 6 regidors. De 3.347 vots a 1.866. La CUP de Berga ha aconseguit el major nombre de regidors i de vots, però ha perdut pes respecte del 2019 ( 1.461 vots menys i dos regidors menys). També n’ha perdut Junts, que se situa com a segona força mes votada amb 1.486 vots, 863 menys que ara fa quatre anys. Junts obté 4 regidors; en perd 2. Menys vots, menys regidors i lectures oposades.

Mentre els cupaires celebraven la victòria a les urnes, a Junts es veien cares llargues per no haver complert les expectatives. El candidat Ramon Caballé no va aconseguir fer ombra a l’alcaldable Ivan Sànchez, que aconseguia la tercerca victòria consecutiva de la CUP (la primera amb Sànchez encapçalant la llista, ja que tant el 2015 com el 2019 l’alcaldable era Montse Venturós).

Per darrera de Junts, la tercera força a Berga és el PSC. Els socialistes se situen per sobre d’ERC amb 1.1011 vots, 266 més que en les últimes eleccions municipals. Un resultat que permet el PSC passar d’1 a 3 regidors i fer un salt important al consistori, tal com destacava ahir a la nit Abel García envoltat del seu equip, que celebraven orgullosos el resultat.

Qui també estava molt satisfets era la candidatura de Berga Grup Independent (BeGI), encapçalada per Judit Vinyes. Era la primera vegada que es presentaven i han aconseguit representació a l’Ajuntament de Berga amb 2 regidors. BeGI es la quarta força mes votada amb 840 vots.

També es queda amb 2 regidors ERC, que passa de la tercera posició a la cinquena i perd 205 vots respecte el 2019 (de 948 a 743). Uns resultats que no eren els que ERC esperava. Dels set partits que es presentaven a Berga, cinc entren a l’Ajuntament i això deixa un mapa polític més fragmentat que fins ara, amb quatre partits al consistori. El PP i Berga En Comu es queden fora, com fins ara.

Qui tindrà la clau per governar? A partir d’avui s’obriran converses a diferents bandes. Amb 6 dels 17 regidors que formen l’Ajuntament de Berga, la CUP necessita aliats per governar; amb ERC i prou no sumen majoria. Caldria obrir les portes a Junts o BeGI. Amb el PSC ja van descartar l’acord tant la CUP com ERC. D‘altra banda, també sumaria majoria un pacte Junts, BeGI i PSC.

Resultats de les eleccions a Berga

Ivan Sànchez: "El poble ha parlat clar"

La CUP de Berga va seguir el recompte electoral des del Casal Panxo. L’alcaldable Ivan Sànchez admetia cert pessimisme abans de començar l’escrutini però, a mida que avançava la nit i anaven sumant vots i regidors, s’imposava l’optimisme de revalidar la victòria.  

Els membres de la llista de la CUP i altres simpatitzats cupaires seguien de prop la pantalla que tenien instal·lada al local per no perdre cap detall de l’escrutini. A primera fila, Ivan Sànchez; l’actual regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, i l’exalcadessa Montse Venturós, qui un cop acabat l’escrutini, va exclamar «hem guanyat!». La resposta van ser aplaudiments i abraçades entre els principals protagonistes de la nit, que també van celebrar les victòries de la CUP a Olvan i a Casserres, amb majoria absoluta.

«A tots els municipis del Berguedà on ens hem presentat la CUP hem guanyat», remarcava Ivan Sànchez, satisfet d’haver aconseguit sis regidors a Berga i la tercera victòria consecutiva: «el poble ha parlat clar i no hi ha hagut cap mena d’empat tècnic», amb la qual cosa, entén, que la CUP ha de tenir l’alcaldia. A partir d’aquí, començaran les converses. I ho faran, comentava Sànchez, amb tots els altres partits amb representació a l’Ajuntament excepte amb el PSC (la CUP es va comprometre a no pactar amb cap partit amb implicació amb l’article 155). «Hem de ser baluard de l’independentisme, no pactarem amb el PSC». En canvi, remarcava estar oberts a pactes i a allargar la mà a ERC, Junts i Berga Grup Independent.

Ivan Sànchez ha reconegut el retrocés de vots i de regidors però ha recordat que la CUP ha obtingut la victòria: «la ciutadania ens ha penalitzat el desgast del govern però ens ha donat el suport principal, per tant estem molt contents”. Està convençut que «la CUP continuem sent la millor opció per tirar la ciutat endavant, i així en ho han reconegut els votants».

Ivan Sànchez tancava la nit electoral «cansat, molt cansat». Han estat quinze diez de campanya intensos i a l’Ajuntament són dies de feina perquè s’acosta Patum.

Presentar-se per primer cop com a cap de llista, «ha estat complicat perquè la Montse Venturós és una figura estimadíssima i ella va guanyar el 2015 i el 2019, i jo ara no ho tenia gens fàcil».