Sant Jaume de Frontanyà renova la xarxa d’aigua potable dels anys 80

L’Ajuntament activa quatre projectes per trams amb una inversió de 125.000 euros

La Font de la Mola en un dels trams de la xarxa d’aigua

La Font de la Mola en un dels trams de la xarxa d’aigua / ARXIU PARTICULAR

Miquel Spa

L’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà és a la última fase d’execució d’un projecte de renovació de la xarxa d’aigua municipal que ha de permetre millorar el servei amb una nova xarxa de canonades i renovats punts de captació i abastament. El projecte ha comportat una inversió de 125.000 euros per una actuació que el consistori ha qualificat de necessària pel deteriorament de la xarxa.

La renovació de les canonades se centra en quatre trams que es troben en diferent fase des del concurs a la ja execució:el de la Font de la Mansana, amb una distància de 430 metres les obres del qual ja estan fetes;el del Camí de Les Planes, amb una llargada de 330 metres i ja adjudicat;el de Terradellas a les Platetes, d’una distància de 500 metres i també ja adjudicat; i el del Camí de Les Planes, de 350 metres i pendent d’adjudicar. L’actuació ha comptat amb ajudes tant de la Generalitat, en el primer tram, com de la Diputació de Barcelona, en els tres restants. L’equip de govern municipal preveu que en el termini de dos mesos tota l’obra pugui estar enllestida. 

Des de l’Ajuntament han argumentat que la importància de l’obra rau no solament per la substitució dels trams deteriorats, sinó per altres elements per donar un bon servei. Així, en els trams renovats s’han instal·lat hidrants per als Bombers, reguladors de pressió, comptadors de consum i arquetes amb aixetes de tram per facilitar reparacions.

 L’actuació s’emmarca en un context històric: «en els primers anys 80, el consistori va executar un pla de millora en la captació d’aigua, històrica, i n’hi va afegir una altra, per tal de poder garantir l’abastament d’aigua a la població, però també pel bestiar ». En el marc d’aquesta actuació es va construir un dipòsit general d’una capacitat de 1.000.000 litres. Aquella primera obra va ser suficient i l’any 2009 l’Ajuntament va executar un altre projecte sobre la xarxa millorant alguns dels primers trams de canonades i construint un nou dipòsit de distribució amb cloració automàtica, al costat del vell, amb una capacitat de 50.000 litres».