Una exposició a Berga commemora el centenari de la Cova de Queralt

En el marc dels actes de la novena i la Gala de demà se n’han fet diversos per celebrar els 100 anys

Cova de la Troballa, a Queralt  | AJUNTAMENT DE BERGA

Cova de la Troballa, a Queralt | AJUNTAMENT DE BERGA / ANNA COSTA. BERGA

Anna Costa

La Cova de la Troballa de la Mare de Déu de Queralt, a Berga, compleix 100 anys. Tot i que les primeres referències d’una antiga capella on es va trobar la imatge de la Mare de Déu daten del segle XIV, la cova va ser reconstruïda per iniciativa del missioner claretià Joan Postius Sala a causa del mal estat en què es trobava. La primera pedra es va posar el 1916, coincidint amb la Coronació de la Mare de Déu, i va ser inaugurada el 3 de setembre del 1923.

Per recordar aquesta efemèride, aquests dies de la novena i la Gala de Queralt de demà, s’han organitzat diversos actes. Una de les activitats és l’exposició que es pot veure fins al dia 20 de setembre al Museu Comarcal de Berga. La mostra «100 anys de la Cova del Troballa» permet descobrir la història que amaga la cova a partir d’una cronologia dels fets més destacats del santuari de Queralt i la Cova de la Troballa, així com imatges, objectes, peces i documentació històrica. L’horari és de dilluns a divendres de 10h a 14. I dissabtes, diumenges i festius d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h.

Per complementar l’exposició, s’han fet actes aquests dies de la novena de Queralt. Roger Cortina i Jordi Artigas van pronunciar una xerrada per explicar l’evolució de la Cova, amb totes les vicissituds pel pas de la Guerra Civil i les inclemències meteorològiques que ha patit al llarg d’un segle de vida. És un edifici singular d’estil modernista ubicat a 1.200 metres d’alçada (sobre el santuari de Queralt) que l’any 2010 es va restaurar per resoldre problemes d’esquerdes i despreniments de materials. Segons ha explicat Roger Cortina, «ara la Cova de la Troballa està en molt bon estat de conservació, tant l’exterior com l’interior, que és un lloc de culte i obert per poder-hi fer celebracions religioses».

D’altra banda, s’ha editat un conte infantil que narra el secret de la Cova de Queralt. Es va presentar ahir de la mà de l’autor, Xavier Gonzàlez-Costa. Les il·lustracions són de Rubén Torres.

També cal destacar la sardana que Lluís Gual ha dedicat al Centenari de la Cova. La iniciativa de la composició d’aquesta nova peça va ser dels Capitans de la Gala 2023. Es titula «Castell Berguedà» i fa referència al turó del Castell Berguedà, sobre el Santuari, en el que s’aixeca la Cova de la Troballa.

Celebració de la Gala

Demà, divendres, és festiu a Berga i és el dia de la Gala del santuari de Queralt. La jornada començarà a les 9 del matí amb la missa a la Cova de la Troballa, i després, a 2/4 de 12, missa al santuari de Queralt. Abans i després, sardanes amb la Cobla Pirineu.

A la tarda, a les 6, visita guiada al santuari i a la Cova de la Troballa. A partir de les 7, assaig dels Castellers de Berga. A les 10 de la nit, sopar. I a 2/4 de 12, concert de Roger Mas.