Entrevista | Ramon Caballé President del Consell Comarcal del Berguedà

«Si cal reformular el servei de recollida porta a porta ho farem»

Resoldre les deficiències de la gestió dels residus és una assignatura pendent del nou Consell Comarcal, que també es marca el repte de la industrialització i de potenciar el consell d’alcaldies

Ramon Caballé, de Junts, és el president del Consell Comarcal del Berguedà

Ramon Caballé, de Junts, és el president del Consell Comarcal del Berguedà / Anna Costa

Ramon Caballé Planas ha començat el curs als despatxos del Consell Comarcal del Berguedà en comptes de fer-ho, com fins ara, a les aules d’institut. De professor a president del Consell, un càrrec que el líder de Junts a Berga va assumir el 14 de juliol i que ocuparà fins al gener del 2025, quan passarà el relleu a Moisès Masanas, d’ERC.

Com ha entomat el càrrec? 

Amb moltes ganes i il·lusió, i sent fidel al compromís de treballar per al bé comú. Les primeres setmanes han estat intenses, hem fet la transició del govern de Josep Lara i pràcticament no he fet vacances. I a l’estiu l’administració no ha parat, hem licitat beques escolars i no hem deixat de banda competències de suport social als municipis.

El nou Consell el governen a quatre bandes, Junts, ERC, la CUP i Més x Gironella. És un govern sòlid?

Funciona bé, sí. Hem establert els mecanismes de coordinació per ser un bloc sòlid i consistent. De moment, no hi ha hagut cap discrepància sobre com actuar en aquest mandat. Hi ha confiança, lleialtat i comencem el curs polític amb les línies estratègiques clares. 

Quines són les línies estratègiques?

Primer de tot, apostar per la industrialització al Berguedà, que passa també per la reformulació de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En segon lloc, fer que el Consell sigui un ajuntament d’ajuntaments, és a dir que les decisions importants passin pel consell d’alcaldies. En tercer lloc, millorar l’eficiència del servei de recollida de residus porta a porta. En quart lloc, que el Consell sigui un proveïdor de tècnics d’àrees per als pobles petits, que són la majoria dels 31 de la comarca. I per últim, que el Consell sigui un ens més proper a la ciutadania, eficient i eficaç.

Parla del porta a porta. Una assignatura pendent del Consell és resoldre els problemes d’escombraries al barri vell de Berga; i no és l’únic lloc on hi ha mancancces, per exemple Avià i Bagà també han tingut problemes.Què pensen fer?

Estem estudiant quines han de ser les solucions, i si cal estudiar casos concrets de pobles i reformular el servei ho farem. Ha de primar l’eficiència. El porta a porta funciona bé en general però potser cal fer algun pas ferm per millorar-lo. Ho farem de manera coordinada amb els ajuntaments. A Berga, també treballarem de bracet amb l’alcalde per resoldre la problemàtica del barri vell. D’entrada, el Consell aposta per una campanya de conscienciació (amb informadors) i sancions.

Reactivar el consell d’alcaldies és una dels reptes que comentava. Com es farà?

Fent que sigui un espai de debat i no només informatiu, que era cap on havia derivat. Al consell d’alcaldies no s’hi ha d’anar amb les decisions preses sinó que els alcaldes i alcaldesses hi han de poder dir la seva. Aviat farem la primera convocatòria, amb temes com ara subvencions de Next Generation, manteniment de municipis i l’exposició del pla de mandat per treballar pel bé de la comarca.

Quin és el paper i la importància del Consell en una comarca com el Berguedà?

Fem una gran funció. La recollida de residus és el servei més visible però no hem d’oblidar la tasca en polítiques econòmiques i en prestació de serveis. Els ajuntaments petits tenen pocs recursos humans i no podrien redactar segons quins projectes o plecs per a demanar subvencions.

Aposta per fer costat als ajuntaments siguin del color que siguin. Vostè, és el líder de Junts i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Berga. Es pot fer oposició sent el president d’un Consell Comarcal on van de bracet amb Moisès Masanas, d’ERC, i l’alcalde Ivan Sànchez, de la CUP (que són el govern de Berga)

Que en política comarcal anem tots a la una no va renyit que en els temes locals pugui estar més a prop o més lluny del govern, com es veurà als plens. Que ningú dubti que de la mateixa que vaig renunciar a ser alcalde de Berga, estaré al costat dels alcaldes com a president del consell, i faré oposició com a cap de Junts a l’Ajuntament de Berga. Junts sempre ha fet una oposició amb ànima de ciutat i seguirem fent-ho. Ara bé, no hem de confondre fer oposició amb posar pals a les rodes.

Per què va renunciar a ser alcalde de Berga?(Podia tenir l’alcaldia amb una proposta de pacte entre Junts, PSCi Berga Grup Independent)?

Perquè jo soc de mantenir la posició política i complir-la. I em crec les declaracions que vaig fer en campanya, que havia de governar la llista més votada. Va ser la CUP. 

Subscriu-te per seguir llegint