Berga difon la ciència i n'incentiva l'interès amb la Nit Europea de la Recerca

La jornada es farà el divendres 29 de setembre amb tallers per a estudiants, un espectacle de ciència i microxerrades

Presentació de la Nit Europea de la Recerca a Berga. D'esquerra a dreta: Rosa Rodríguez, regidora d'Educació de Berga; Dolors Grau, directora de l'Exploratori dels Recursos de la Natura; Ramon Canal, membre de l'Exploratori i professor de la UPC

Presentació de la Nit Europea de la Recerca a Berga. D'esquerra a dreta: Rosa Rodríguez, regidora d'Educació de Berga; Dolors Grau, directora de l'Exploratori dels Recursos de la Natura; Ramon Canal, membre de l'Exploratori i professor de la UPC / Anna Costa

Berga s’adhereix a la Nit Europea de la Recerca, un esdeveniment que es fa l’últim divendres de setembre i que genera activitat a més de 300 ciutats europees. L’objectiu és donar a conèixer els investigadors i la recerca que es porta a terme a cada indret.

A Berga serà la segona edició d’una jornada que promou l’Exploratori dels Recursos de la Natura, de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC). S’han organitzat tallers científics per a estudiants, un espectacle de ciència i xerrades divulgatives per a tots els públics.

Segons ha explicat Dolors Grau, directora de l’Exploratori, “donarem a conèixer els investigadors de Berga o que tenen relació amb el Berguedà”. La regidora d'Educació de Berga, Rosa Rodríguez, ha afegit que es tracta d’iniciatives de divulgació científica atractives per acostar la ciència a estudiants i a públic de totes les edats: “Els tallers i xerrades permetran veure que, tot i que a vegades sembli que la ciència ens queda molt lluny, la podem tenir a l’abast. L'experiència de científics berguedans de diferents àmbits pot servir com a referent als joves per veure que és una branca a la qual es poden dedicar”.

Tallers per a estudiants d’ESO i Batxillerat

Durant tot el matí del divendres 29 de setembre es faran tallers adreçats a estudiants de 1r i 2n d’ESO, de Berga. I a la tarda, els tallers seran per als de 3r d’ESO a 2n de BAT, de Berga. Tindran lloc al claustre de Sant Francesc. 

Els cinc tallers són: Els anells dels arbres ens parlen del seu passat, a càrrec de Josep Padullés i Albert Vilà, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. Estudi de la mobilitat individual i del grup, amb Salvador Casadesús, de l’Exploratori dels Recursos de la Natura de la UPC. Els colors de la natura, a càrrec de Dolors Grau, directora de l’Exploratori. Primers passos en la intel·ligència artificial, un taller que impartirà Aaron Call, de Barcelona Supercomputing Center, i Ramon Canal, de la UPC. I Aprenem a fer un mapa digital, amb Isaac Besora, enginyer informàtic especialitzat en GIS.

Tallers per a alumnes de 6è de primària

Durant el matí de divendres també s’organitzarà tallers adreçats als estudiants de 6è de primària de Berga, repartits entre el Parc del Lledó i el Passeig de la Indústria. Els alumnes faran una gimcana de jocs d’investigació i descoberta amb diferents proves, com ara identificació de petjades i rastres d’animals i classificació d’animals i plantes. 

Per participar en els tallers cal inscripció prèvia clicant aquí.

Espectacle de ciència

A part dels tallers per a joves, s'ha programat un espectacle de ciència obert a tothom i per a totes les edats. Es farà el mateix divendres 29 de setembre a 2/4 de 7 de la tarda al Teatre Municipal de Berga i es titula Les bombolles de l'Anton: Geometria amb bombolles de sabó, a carrèc d'Explorium.

Microxerrades Postres de Ciència

I la programació de la Nit Europea de la Recerca a Berga es clourà amb microxerrades al claustre de Sant Francesc, el divendres 29 de 2/4 de 9 del vespre a les 11 de la nit. Sota el lema de Postres de Ciència, s'han programat sis xerrades d'aproximadament un quart d'hora amb investigadors berguedans.

Es posarà sobre la taula Què és la Biologia Computacional? amb Daniel López Codina, del Grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC. La segona xerrada serà sobre Les llengües i les cultures, a càrrec de Pere Comellas, del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades de la UB. A continuació, serà el torn de conèixer Com els supercomputadors poden ajudar a entendre l'alzheimer i altres malalties?, amb Aaron Call, de Barcelona Supercomputing Center. També es parlarà de l'Estudi de les afectacions cerebrals en les malalties mitocondrials, a càrrec de Laura Cutando, de l'Insititut de Neurocències. Una altra xerrada tractarà l'Ocupació i evacuació de la plaça de Sant Pere de Berga durant la Patum, amb Salvador Casadesús, doctor enginyer industrial. I per últim, Llenguatge i Trastorn de l'Espectre Autista, amb Elisabet Vila, del departament de Filologia i Comunicació de la UB.

Ramon Canal, professor de la UPC i membre de l'Exploratori, ha valorat les Postres de Ciència com a xerrades d'interès per difondre la ciència, amb temàtiques molt variades: "Tractarem des de matemàtiques fins a biologia computacional, passant per temes d'informàtica, medicina i biologia. Esperem que pugui agradar a molta gent i que els berguedans responguin".

L'any passat, pràcticament un miler de persones van participar en tots els actes que es van organitzar per la Nit Europea de la Recerca a Berga. Tots els actes són gratuïts.

Per a més informació, es pot consultar el web de la Nit Europea de la Recerca a Berga clicant aquí.