La Fundació Miranda no té espai per atendre una trentena de cavalls que han de deixar el Berguedà

L'entitat treballa amb equins maltractats o abandonats que pasturen en llibertat al Pla de l’Orri, d’on n’hauran de marxar d’aquí a un mes pel fred, i aquest any no tenen finques alternatives

Cavalls al Pla de l'Orri, a la Serra del Catllaràs

Cavalls al Pla de l'Orri, a la Serra del Catllaràs / Fundació Miranda

La trentena de cavalls que la Fundació Miranda té al Pla de l’Orri, al Berguedà, hauran de marxar a finals d’octubre per l’arribada del fred i enguany no tenen un espai alternatiu. La presidenta de l’entitat, Rosa Galindo, demana ajuda a la Generalitat: «Ens trobem en una situació límit, d’aquí a un mes els cavalls hauran d’abandonar la seu d’estiu del Pla de l’Orri pel fred i aquest any el clima i la manca d’aigua que ens ha obligat a deixar altres finques que teníem per passar l’hivern».

La Fundació Miranda recupera cavalls maltractats o abandonats i els facilita la vida en llibertat, contribuint a una tasca social i educativa amb activitats amb diferents col·lectius, i a una tasca de conservació del territori, ja que aquests animals milloren els espais naturals per on es mouen. Actualment, la fundació té uns vuitanta cavalls repartits en tres espais diferents, que són el Pla de l’Orri, a la Serra del Catllaràs i al terme de Castell de l’Areny (Berguedà); al parc del Garraf; i a Arsèguel (Alt Urgell).

Tal com ha explicat a Regió7 Rosa Galindo, «els cavalls pasturen lliurement tot l’any, retornen la salut i l’equilibri als boscos, són un agent de biodiversitat -la seva presència és de gran interès per a algunes espècies, ja que els cavalls mantenen oberts els espais i el sotabosc en condicions òptimes- i són un factor molt potent per a la neteja i la prevenció d’incendis». En aquest sentit, Galindo defensa el projecte que va néixer el 2008: «La trajectòria ens avala, però no hem aconseguit el suport necessari de les administracions, ni un territori per poder acollir cavalls que es troben en situacions extremes a Catalunya».

Amb l’arribada del fred, els cavalls no es poden quedar a la finca de 103 hectàrees del Pla de l’Orri, a 1.750 metres d’altitud. «El fred i més endavant la neu impedeixen que els cavalls es quedin al Pla de l’Orri. A finals d’octubre sempre els desplacem perquè ja fa fred, glaça, més endavant neva, l’herba ha parat de créixer i ja no els en queda», explica Galindo. Fins ara, cada tardor els cavalls feien transhumància cap a territoris que en podia fer ús la Fundació Miranda, però aquest any la sequera ho ha complicat. Per exemple, han de prescindir d’una finca a la zona de la Baells per falta d’aigua, no hi poden portar els cavalls.

Rosa Galindo ha demanat una reunió amb el conseller d’Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, per reclamar solucions: «Estem arribant a una situació d’emergència, ens calen terrenys per als cavalls». Està preocupada perquè, de moment, des de la fundació, no hi veuen sortida. Al llarg de quinze anys mai no havien viscut aquesta realitat.

Es pregunta «què en farem dels trenta cavalls si no tenim uns terrenys on ubicar-los?». Per això reclama la implicació del Govern català: «La Generalitat segur que ens podria proporcionar terrenys adequats per a la Fundació Miranda, tenint en compte que hem esgotat les opcions per trobar espais. Es parla de l’abandonament del món rural, però l’accés a la terra és impossible davant del monopoli de la ramaderia productiva, respecte a la qual estem en franca desigualtat d’oportunitats», lamenta Rosa Galindo. 

Subscriu-te per seguir llegint