Famílies de Berga es mobilitzen per reivindicar més hores de pediatria

Els afectats consideren "insuficient" el servei que presta el CAP de Berga per als prop de 3.000 infants i joves de la seva Àrea Bàsica de Salut

Convoquen una assemblea per al divendres 27 d'octubre

CAP de Berga

CAP de Berga / Arxiu/Anna Costa

Famílies de Berga es mobilitzen per reclamar més hores de pediatria al CAP de Berga. Segons han explicat a Regió7, estan cansades d'un servei que consideren "insuficient", ja que no hi ha pediatre cada dia matí i tarda i "queden moltes hores descobertes".

El departament de Salut ha respost que la cobertura pediàtrica "és bona", amb "professionals oferint el servei cada matí i tres dies també a la tarda". Segons les mateixes fonts de la Generalitat, dels dos professionals assignats al CAP de Berga, "una persona té jornada reduïda, però un tercer professional ve de l'Alt Berguedà a fer reforç, de manera que no hi ha alteracions en el servei". Han volgut deixar clar que "tot i que en moments puntuals, ja sigui per vacances o per baixes, hi ha hagut problemes per cobrir professionals de pediatria, sempre hem garantit el servei pediàtric al Berguedà".

Per a les famílies que han sumat esforços per reivindicar "pediatria pública de qualitat", anar una tarda al CAP i no trobar pediatre "no és tenir un servei garantit". A Berga, l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) dona servei a 22.105 persones, de les quals 2.916 són població pediàtrica (de 0 a 14 anys): "Una xifra molt elevada per a tan pocs professionals a l'atenció primària". En aquest sentit, també reclamen una revisió de les ràtios i evitar "desigualtats en la prestació de serveis a les persones que vivim en àrees rurals".

Assemblea a Berga

El malestar de diverses famílies de Berga s'està fent sentir a les xarxes socials. A través del perfil d'Instagram Pediatria en Perill al Berguedà convoquen una assemblea per al divendres 27 d'octubre a les 17.30 h a la plaça Europa de Berga. "És oberta a tothom i ha de servir per veure quines problemàtiques compartim pel que fa a poca assistència pediàtrica i de quina manera ho reivindiquem. Volem un servei de qualitat a Berga i a tota la comarca", apunten.

En aquest sentit, volen fer extensiva la protesta a les altres Àrees Bàsiques de Salut del Berguedà, que són el Baix Berguedà i l'Alt Berguedà. Al Baix Berguedà els infants i joves que necessiten atenció pediàtrica són 1.627, amb el CAP de Gironella i el de Puig-reig com a referència. I a l'Alt Berguedà, la població pediàtrica se situa a 487, i el CAP de referència és el de Guardiola de Berguedà. Segons remarquen, "quan al CAP de Guardiola no hi ha pediatre, a les famílies de l'alt Berguedà se les deriva al CAP de Berga, amb la qual cosa el volum d'infants i joves creix fins a 3.403, una xifra que mereix disposar d'una atenció primària ambulatòria de l'especialitat de pediatria al 100%".

L'Hospital de Berga també compta amb àrea de pediatria, però les famílies consideren que "s'ha de reservar per els casos d'urgències més greus, no podem saturar el sistema hospitalari".

Subscriu-te per seguir llegint